Čaputová: konstruktív párbeszédre fogok törekedni a kormánnyal

ma7 | TASR 2019. június 14., 17:26

Zuzana Čaputová megválasztott államfő a TASR hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. Konstruktív párbeszédet akar folytatni a kormánnyal, és aktív akar lenni belpolitikai téren is. Az új alkotmánybírók kinevezésével összefüggésben azt mondta, megvárja, amíg a parlament teljesíti a kötelességét, és megválasztja a kellő számú jelöltet.

Fotó: TASR

Hozzátette: ahogy a kampányában is ígérte, három területre fogja a legnagyobb hangsúlyt fektetni: a mindenkit megillető igazságosságra, az időseket megillető tisztességes életre és a környezetvédelemre.

Úgy véli, hogy jó szakmai csapatot állított össze. Kihívásnak tekinti többek között, hogy sikerüljön jelentős változást elérni a főügyész-választás terén, illetve hogy bevezessék az ügyészséget érintő, rendszerszintű változtatásokat, amelyek „nagyobb függetlenséget és átláthatóságot eredményeznének”.

Az államfő arról is beszélt, hogy konstruktív megoldásokra fog törekedni a belpolitikában, és a kormánnyal is konstruktív párbeszédet akar folytatni, ugyanakkor nem fog szemet hunyni minden felett, és ki fog állni a véleménye mellet.

„Továbbra is őszintén és nyíltan állást fogok foglalni. A személyes vitáktól tartózkodni fogok” – hangsúlyozta Čaputová.

Hozzáfűzte: olyan politikusokkal, akik tagadják a történelmi tényeket, illetve a mindenkit megillető, univerzális emberi jogokat, nem lát teret az együttműködésre.

„Ugyanakkor úgy vélem, hogy a teljes ignorálásuk és elszigetelésük nem vezet eredményre. Más megoldást kell találnunk” – szögezte le.

Čaputová a demokratikus értékrendű Szlovákia mellett áll ki. „Az EU tagjai vagyunk, amely a természetes életterünk. Arra kell törekednünk, hogy aktív tagjai maradjunk, és felelősséget kell vállalnunk érte” – húzta alá. Oroszország szerinte fontos globális szereplő, amelyet nem lehet ignorálni, ehelyett konstruktív párbeszédet kell vele folytatni.

0 HOZZÁSZÓLÁS