2018. július 18., 11:38

Amikor valakit magyarsága miatt ér jogsérelem - Kisebbségi jogokról Gombaszögön

A Kisebbségi Jogvédő Intézet tevékenységéről, nemzetpolitikáról és az autonómiáról is beszélgettek a Gombaszögi Nyári Tábor keddi napján a Tóth Károly sátorban. Gecse Géza történészt, újságírót és Csóti Györgyöt, a Kisebbségi Jogvédő intézet igazgatóját Duray Miklós kérdezte. Szerdán további érdekes témákkal folytatódik a közéleti előadások sora.

gecse_duray_csoti_gombaszog.jpg
Fotó: Virsinszky Tamás

Csóti György szerint az autonómia megvalósítása hosszabb folyamat. A magyarság megőrzése szempontjából fontos dolog, de az is lényeges, hogy mellette megélhetés és jogbiztonság legyen, hogy ne érhessen senkit jogsérelem magyarsága miatt. A jogvédő intézet igazgatója számára a magyar hont a Kárpát-medence jelenti. Elárulta, hogy a külhoni magyar megnevezés helyett legszívesebben az őshonos magyar nemzeti közösség megnevezést használja.

Csóti ezután röviden bemutatta a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) tevékenységét. Szó volt arról is hogy mikor, milyen esetekben nyújt jogsegélyt a KJI – főként abban az esetben, ha valakit magyarsága, vagy vélhetően magyarsága miatt ér jogsérelem – ismertette az intézet igazgatója.

A jogbővítés a politikum feladata a jogvédő intézeté az elért jogok betartása, az olyan ügyek felkarolása, amelyek igénylik a jogvédelmet. Megkért mindenkit, hogy akit jogsértés ér jelezze az intézet irányába. „Minden magyar felelős minden magyarért” – ez a legfőbb jelszavunk mondta, a további információkért pedig a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a www.kji.hu weboldalat.

Csóti szerint a Beneš-dekrétumok terhe a mai napig rajta van a felvidéki magyarságon, szerinte ez a legjobban megfélemlített határon túli magyar közösség (példaként említette, hogy a felvidéki magyarokat a kárpótlásokból is kizárták).

Ugyanakkor Szlovákiára is vonatkoznak az EU-s alapelvek, amelyeket azonban nem tart be, ezért kötelezettségszegési eljárást kellene alkalmazni ellene - véli Csóti György. A legtöbb jogsértés a határon túli közösségek közül Erdélyben van. Itt utalt Beke István és Szőcs Zoltán elítélésére és bebörtönzésére a székely terroristaperként elhíresült koncepciós eljárásban.

Gecse Géza rámutatott, hogy a szlovák és a román alkotmányban is vannak problémák. A kisebbségi jogok egyre inkább személyfüggőek lettek, korábban ez nem így volt. A 90-es évek ebből a szempontból az útkeresés időszaka volt. Csóti szerint azóta sok előrelépés történt a nemzetpolitika terén és a tendencia jó irányba mutat, Gecse ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte lehetne sokkal jobb is.

Az előadás során a szerzők több könyvét és kötetét is bemutatták a közönségnek. Gecse Géza Bizánctól Bizáncig - Az orosz birodalmi gondolat c. könyve az orosz birodalmi gondolkodást, a Moszkva-központú állam létrehozását vizsgálja. Megjelenik benne napjaink putyini politikája is, pl. a Krím-félsziget kérdése és annak üzenete a magyar nemzetpolitika számára. Másik kötetében a Nemzetpolitika - szorítóban - Aspektus határok nélkül 2002-2017 címűben riportok és interjúk kaptak helyet, érdekesség, hogy a könyv borítójához a tavalyi gombaszögi táborban készült képeket is felhasználtak.

Csóti György a Nemzetünk sorsa című könyve válogatás az Echo Tv-ben sugárzott Unió c. nemzetpolitikai műsor anyagából. Ebben neves személyiségek (Makovecz Imre, Szörényi Levente, Jókai Anna. Csoóri Sándor) beszélnek arról hogyan látják nemzetünk sorsát.

Szerdán folytatódik a közéleti előadások sora a Tóth Károly sátorban. Először a tavaszi gombaszögi ásatásokról, valamint a Bebek család egykori tevékenységéről lesz szó Szakálos Éva művészettörténész tolmácsolásában. Majd Szabó Pál kassai fizikus előadása következik gyakorlati bemutatóval, aztán a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom két aktivistája, Karolina Farská és Katarína Hozlárová beszélget a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását követő tüntetésekről, az elért változásokról és a megmozdulások lehetséges következményeiről. Végül pedig azt tudhatjuk meg hogyan lesz a jó pálinkából brand, ugyanis Lakatos Gergely a Panyolai pálinkák sikertörténetét és a brandépítés folyamatát mutatja be.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.