Alsó-Zemplénben már 200 kanyarós megbetegedést tartanak nyilván

ma7 | TASR 2018. július 16., 18:08

Továbbra is tart a kanyarójárvány Alsó-Zemplénben, ezért a múlt héten elrendelt rendkívüli állapot továbbra is érvényben marad a Nagymihályi járásban. Május elejétől július 13-ig 200 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak, ezek közül 112 esetben laboratóriumi vizsgálat is igazolta a betegséget.

Fotó: Pixabay

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője a TASR-t arról tájékoztatta, hogy a Nagymihályi járásban 194 megbetegedést vettek nyilvántartásba, ebből 103-at Nagymihályban, a Malom utcán.

A járványt Nagykaposon is regisztrálták - a városban 28 megbetegedést jelentettek. A szomszédos Szobránci járásban hat megbetegedést tartanak nyilván. Eddig 160-an szorultak kórházi ellátásra. Nyolc gyermek esetében komplikációként tüdőgyulladás lépett fel. Halálesetet nem jelentettek – közölte Račková azt is hozzátéve, hogy a járványellenes intézkedések továbbra is érvényben vannak.

Tomáš Kráľ, a Svet zdravia hálózat szóvivője, melyhez a nagymihályi kórház is tartozik, elmondta:

a kórházban hétfő reggel összesen 27 kanyarós beteget tartottak nyilván. A legtöbb beteg a járvány régi gócpontjairól származik, azaz a nagymihályi Malom utcáról és a nagykaposi Čičarovská utcáról.

„Új gócpontok is vannak: Kerészmogyorós (Krišovská Liesková), Kácsánd (Kačanov) és Solymos (Iňačovce)” – tette hozzá.

A szóvivő elmondta, hogy a betegség lefolyása a megszokott módon történik, komolyabb komplikációk eddig nem adódtak. Még nem volt szükség arra sem, hogy a kevés férőhely miatt a betegeket a kassai vagy az eperjesi kórházba szállítsák. „De készen állunk erre a forgatókönyvre is“ – állapította meg azt is hozzáfűzve, hogy a kórházban továbbra is szigorúan tilos a beteglátogatás.

Múlt héten a kanyarós betegek megnövekedett száma miatt rendkívüli állapotot hirdettek a Nagymihályi járásban. A városban összeült válságstáb több intézkedést is elrendelt a járvány miatt. Ezek értelmében a járvány gócpontjainak számító településeken elmaradnak a nyilvános rendezvények, illetve a rendőrség folyamatosan megfigyeli a fertőzött személyek mozgását, és segítséget nyújt abban, hogy az érintettek megkapják a szükséges védőoltást. Továbbá: a megfertőződött személyek elszállítását is biztosítják.

Jana Cibereová, a Nagymihályi Járási Hivatal elöljárója a TASR-nek elmondta: minden intézkedés érvényben van, és a válságstáb következő ülésén, amelyre szerdán (július 18.) kerül sor, ellenőrizni fogják ezek érvényességét.

„Az aktuális helyzet alapján fogjuk eldönteni, hogy mely intézkedések maradnak érvényben, és melyeket töröljük“ – pontosított. Emlékeztetett, hogy a nyilvános rendezvények továbbra is be vannak tiltva Nagymihályban, Nagykaposon, Vásárhelyen (Trhovište), Kráskarebrényben (Zemplínska Široká), Nyarádkelecsényben (Kapušianske Kľačany), Füzeséren (Vrbnica) és Solymoson (Iňačovce).

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS