2018. augusztus 20., 19:01

Államalapító királyunk mai követőinek munkásságát ismerték el Pozsonyban

Augusztus 20-a, nemzeti ünnepünk alkalmából az idén is kitüntetéseket adtak át Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén. Szabó József ideiglenes ügyvivő, Áder János magyar köztársasági elnök nevében nyújtott át a felvidéki magyarság három jeles képviselőjének – Juhász Györgynek, Vadkerti Katalinnak és Végh Lászlónak – magyar állami elismerést.

Augusztus 20-Pozsony - kitüntetések átadása
Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

Ünnepi beszédében utalt Szent István örökségére, aki

hazánkat úgy kötötte végleg a nyugati kultúrához, hogy egy keresztény országgal gazdagította és erősítette meg az akkori Európa keresztény berendezkedését.

Elmondta azt is, nagy örömmel tölti el, hogy olyanoknak adhat ma át állami kitüntetést, akik vallják, hogy emberként és magyarként is küldetésük van, hogy a maguk egyedi teljesítményével, elszántságával, de áldozatvállalásaival is gazdagabbá tudják tenni nemzetünket és vele ezt a világot.

Szakmai életútjának ismertetését követően elsőként Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora a felvidéki magyar oktatás területén végzett magas színvonalú munkája, valamint a közéletben betöltött szerepe elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át Szabó Józseftől. Az elismerés nemcsak nekem, hanem annak az intézménynek is szól, amit jelenleg vezetek - mondta a díjazott az elismerés átvétele után.

Vadkerti Katalin történész, a felvidéki történelem és gazdaságtörténet kutatója, számos értékes publikáció szerzője a szlovákiai magyarság 1945-1948 közötti történetének feltárását és szélesebb megismertetését szolgáló hiánypótló kutatásai, valamint írói tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A teljes szellemi frissességnek örvendő 90 éves történész meghatódva emlékezett vissza azokra az időkre, amikor kutatómunkáját elkezdte, az eléje gördített akadályokról is szólva.

Felemlegette azt is, amikor még az átkosban felkérték arra, hogy írja meg a csehszlovákiai magyarok történetét „párt- és kormányízűen”. Ezt nem vállalta, inkább nyugdíjba vonult. A rendszerváltozást követő években szerencsére munkássága kibontakozhatott.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Végh László szociológus-könyvtáros, a Bibliotheca Hungarica vezetője, aki a felvidéki magyarság identitásának megőrzését szolgáló intézményvezetői munkája és kultúraszervező tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. A Somorján élő díjazott nemcsak a Fórum Kisebbségkutató Intézet égisze alatt működő Bibliotheca Hungaricát vezeti, de szívügye a honismereti ház is.

A felemelő ünnepséget, mely fogadással és kötetlen hangulatú beszélgetésekkel ért véget, Boráros Imre szavalatával, Németh Imre pedig énekével gazdagította.

Fotó:  B. Vida Júlia

Augusztus 20-Pozsony - kitüntetések átadása
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék