Áll a bál a Legfelsőbb Bíróságon: az elnök 70 százalékkal csökkentené Harabin fizetését

ma7 | TASR 2018. november 19., 11:46

Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke fegyelmi eljárást indítványozott Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság bírója ellen. Švecová javaslata értelmében Harabint alacsonyabb szintű bíróságra kellene áthelyezni, és 70 százalékkal csökkenteni kellene a fizetését. Az ok Harabin eljárása Róbert L. és társai ügyében. Erről Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatott hétfőn.

Švecová szerint Harabin szándékosan akadályozta a Róbert L. és társaihoz kötődő, különösen súlyos bűncselekmények ügyében folytatott nyilvános tárgyalást.

Hozzátette:

Harabin szándékosan nem tett eleget a törvényből adódó bírói kötelezettségeinek, és komoly kétségeket ébresztett a vádlottak iránti pártatlanságával és elfogulatlanságával kapcsolatban.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke ezért javasolta, hogy Harabint helyezzék át alacsonyabb szintű bíróságra, és egy évig 70%-kal alacsonyabb fizetést kapjon.

Švecová szerint Harabin aláásta a független, pártatlan és igazságos bíráskodásba vetett bizalmat.

„Štefan Harabin bíró magatartását ebben az ügyben elfogadhatatlannak tartom. Meggyőződésem, hogy a társadalmat jogosan érinti érzékenyen az efféle eljárás, és az igazságszolgáltatás feladata leszámolni az ilyen jelenségekkel” – tette hozzá.

Harabin a Róbert L. és társai ügyében, 2018 júniusában tartott nyilvános tárgyaláson kétségbe vonta a tanács törvényes összetételét, megzavarva ezzel a tárgyalás menetét.

Švecová szerint szándékosan járatta le a törvényszéki eljárás tekintélyét, és becsmérelte a tanács tagjait.

Az igazságszolgáltatás történetében nincs arra példa, hogy egy tanácstag így lépett volna fel

– tette hozzá Švecová, aki megbízási ideje alatt 11 fegyelmi eljárást indítványozott, ebből hatot Štefan Harabin ellen.

0 HOZZÁSZÓLÁS