2018. május 11., 15:45

Aláírásgyűjtésbe kezdett az ellenzék, hogy leváltsák a földművelésügyi minisztert

Az ellenzék aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy egy rendkívüli parlamenti ülésen próbálják meg leváltani Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi minisztert. Ennek fő oka az agrártámogatások körül kirobbant botrány, és hogy ennek kapcsán a miniszter asszony szerintük csődöt mondott. Ezt pénteki sajtótájékoztatójukon közölték az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina képviselői.

201801150949320.sulik05.jpg

Richard Sulík, az SaS elnöke szerint Matečná nemcsak most, hanem már korábban, a Szlovák Földalap elnökeként is kudarcot vallott. A miniszter szemére vetette többek között, hogy

ellopják a gazdák földjeit, terményeit, továbbá azt is, hogy a kistermelők fizikai támadásoknak vannak kitéve.

A rendkívüli ülést indítványozó javaslatot legalább 30 képviselőnek kell aláírnia. Sulík szerint nyilvánvaló, hogy az aláírásokat gyorsan össze fogják gyűjteni. Hozzátette: reméli, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő „férfiként fog hozzáállni a dologhoz, és úgy fog eljárni, ahogy az a tisztességes társadalmakban szokás.”

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint is a miniszterelnök feladata lenne, hogy leváltsa Matečnát. „Azt gondolom, hogy ezt már régen meg kellett volna tennie” – tette hozzá.

Ha a gazdák földjein gaz nő, előveszik a gyomirtót. Mi, ellenzéki képviselők csak ahhoz az eszközhöz nyúlhatunk az agrárminiszter posztján kinőtt gaz ellen, amely rendelkezésünkre áll – figyelmeztetni és kezdeményezni a leváltását

– jelentette ki a sajtótájékoztatón Igor Matovič, az OĽaNO elnöke.

Matečná leváltásához az ellenzéknek nincs meg a kellő szavazata, a koalíciós képviselők támogatására is szükség lenne. „Én személyesen számítok az olyan emberek szavazatára, mint Marek Maďarič, talán Ján Podmanický (mindketten Smer-SD), és talán Lucia Žiťňanská (Most-Híd) is. Remélem, hogy többen is csatlakoznak” – tette hozzá Matovič.

Michal Feik, az agrártárca munkatársa az ellenzéki képviselők kijelentéseire reagálva elmondta, hogy Matečná a tervezett külföldi munkalátogatására tekintettel csak jövő héten fog reagálni egy sajtókonferencián.

Megosztás
Címkék