2019. március 25., 09:12

Zemannál kampányolt Šefčovič

Miloš Zeman cseh államfő Maroš Šefčovič szlovák köztársaságielnök-jelöltet fogadta vasárnap délután. Zeman szóvivője a találkozó után a közösségi hálón adta hírül, hogy a cseh elnök nagyra értékeli Šefčovič szakmai felkészültségét és sok sikert kívánt neki a második fordulóhoz.

zeman-lany-sefcovic.jpg
Médialapozó
Fotó: idnes.cz

A csehországi látogatás a két jelölt szombati, pozsonyi tévévitája során is téma volt. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy ez a cseh elnök szlovákiai kampányba való bevonását jelenti-e, Šefčovič azt válaszolta, „nagyon szívesen meghallgatja és elfogadja a cseh elnök tanácsait”. Zuzana Čaputová ugyanerre a kérdésre azt mondta, „ha Šefčovič úr közelállónak érzi magához Zeman urat, szíve joga találkozni vele. Én abban az időben a választók között leszek”.

A tudósítások szerint Šefčovič a találkozó után azt mondta, Zeman elnök aggódik a V4-es együttműködés jövője miatt, és „bennem látja a garanciát, hogy az továbbra is működhet”.

Šefčovič az Európai Bizottság alelnökeként javarészt eddigi brüsszeli tevékenyéségre és karrierdiplomata múltjára építi kampányát, azt hangsúlyozva, hogy ellenfele járatlan a külpolitikában.

Zemannal való találkozással Šefčovič nyilván azt akarta demonstrálni a szlovákiai választóknak, hogy a cseh elnök már előre fogadta őt, még mielőtt megválasztották volna.

A találkozót majdnem meghiúsította Šefčovič feleségének hirtelen rosszulléte, aki vasárnap reggel pár órára kórházi kezelésre szorult. A nyilatkozatok szerint Šefčovičová asszony teljesen kimerült, átélve azt az ellenkampányt, amely az utóbbi napokban az ő személye ellen is irányul. A jelölt feleségét pár óra múlva haza engedték a kórházból.

 

zeman-lany-sefcovic.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.