2019. november 15., 17:12

Villáminterjú Menyhárt Józseffel és Őry Péterrel a MÁÉRT után

Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának elnökét és Őry Pétert, az MKP Országos Tanácsának elnökét telefonon sikerült utolérnünk a ma megtartott Magyar Állandó Értekezlet után.

ory--menyhart-1.jpg
Fotó: Bodó Károly

A miniszterelnök úr leszögezte és a MÁÉRT ma elfogadott zárónyilatkozata is kihangsúlyozta, hogy az elszakított területek magyarságát csak magyar etnikai pártok tudják érdemben képviselni. Mi ezzel kapcsolatban a párt álláspontja?

Menyhárt József: Az MKP mindig is az etnikai politizálás mellett tette le a voksát. Nem sokkal az EP-választások után a párt Országos Elnöksége egyértelműen hitet tett az mellett, hogy az MKP-nek etnikai alapon szerveződve, a magyar érdekeket képviselve kell politizálnia. Orbán Viktor szavai és a zárónyilatkozat tartalma csak megerősít abban, hogy jó úton járunk.

Átböngészve a MÁÉRT zárónyilatkozatát egy nagyon tudatos, átgondolt nemzetpolitikai koncepció rajzolódik ki. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr a sajtótájékoztatón arról beszélt, a magyar parlamenti ellenzék is Európa legösszetettebb nemzetiségi koncepciójának titulálta a magyart. Mi a véleménye a MÁÉRT munkájáról és az említett zárónyilatkozatról?

M. J.: Először is szeretném köszönetemet kifejezni a magyar kormány felé, hiszen az óvodafelújítási programtól kezdve, a különböző ifjúsági ösztöndíjakig rengeteg eszközzel támogatja a határon túli magyarság szülőföldjén való boldogulását. Ha jól tudom a mai nap folyamán kiírásra került a gazdaságfejlesztési program harmadik üteme. Ez is egy óriási segítség. Ezek miatt is fontos, hogy a felvidéki magyarságnak parlamenti képviselete legyen tavasztól.

Hol tart most ez a törekvés?

M. J.: Amennyiben a Magyar Közösség Pártjának jövő héten tartandó Országos Tanácsa jóváhagyja, akkor a három párt egyesülése után folytatódhat a megkezdett munka. Ez a legfontosabb, a munka. Kell egy erős, jól működő és célratörő program. Nekünk nem másokkal kell foglalkoznunk, saját magunkra, a saját feladatainkra kell koncentrálnunk és azokra az értékekre figyelni, amelyek a felvidéki magyarság sajátjai.

A zárónyilatkozatban az áll, a MÁÉRT támogatásáról biztosítja a külhoni magyarság önrendelkezésre való törekvéseit. Mit jelent ez az MKP,  illetve a felvidéki magyarság szempontjából.

Őry Péter: Talán sokan tudják, hogy a Magyar Közösség Pártjának rendelkezésére áll egy komplett önkormányzási koncepció. Egy olyan koncepció, amely egy természetes régiókon alapuló közigazgatási rendszert szorgalmaz. Ezek a természetes régiók szerveződhetnek etnikai, nyelvi vagy kulturális alapon. A szórványban pedig egy, a magyar közigazgatási rendszer részét is képező tervet, a kisebbségi önkormányzatok rendszerét szorgalmazzuk. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartanunk, mikor és hogyan lehet valós megoldások közelébe jutnunk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!