2019. augusztus 30., 09:36

Végre ezt is megértük! A súlyos betegeknek ezentúl nem kell a komisszió elé járulniuk

A szeptember elsején érvénybe lépő új szabályok értelmében azokat a súlyos betegeket, akik rokkantsági nyugdíjat igényelnek, ezentúl nem fogják behívni, hogy állapotukat és kérelmüket megítéljék, hanem arról a rokkantságot elbíráló orvos dönt, mégpedig a meglévő egészségügyi dokumentációjuk alapján.

kórház
Fotó: Pixabay

A Szociális Biztosító orvosa mostantól egyes esetekben kivételt tehet és az érintett beteg vagy károsult személyes jelenléte nélkül is dönthet a rokkantságról.

Természetesen ez a könnyítés nem érvényes az összes olyan betegre, aki rokkantsági nyugdíjat igényel, tájékoztatott az érintettek számára pozitív változásról Peter Višváder, a biztosító szóvivője.

Hogy kikre vonatkozik ez az új szabály? Azokra, akik súlyos, nem vagy alig kezelhető állapotban vannak, például ilyenek a súlyos rákbetegségekben szenvedők vagy a súlyos agyvérzésen átesettek, a vakok, az amputáció utáni betegek és mások.

A szóvivő fontosnak tartotta elmondani, hogy az érintetteket erről előre tájékoztatják. Aki ennek ellenére személyesen is részt akar venni egészségi állapota elbírálásán, az azt megteheti.

Hogy volt eddig?

- a rokkantságról a Szociális Biztosító orvosa döntött

- a biztosítottnak személyesen is meg kellett jelennie az elbíráláson

Hogy lesz ezentúl?

- szeptember 1-től a biztosító orvosa döntheti el, hogy a kérelmezőnek személyesen is jelen kell-e lennie az elbíráláskor

- az új előírás a súlyos, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható betegekre, a rákbetegekre, a súlyos érrendszeri betegségben szenvedőkre, a vakokra és az amputáción átesettekre vonatkozik

- a kérelmezőt arról, hogy nem kell személyesen is megjelennie állapota elbírálásán, a biztosító előre értesíti

- a kérelmező akkor is részt vehet egészségi állapota elbírálásán, ha személyes jelenléte azon nem szükséges.

Megosztás
Címkék