2019. január 30., 19:48

Változások lehetnek a 2021-es népszámlálásban a nemzetiségeket illetően

A mai kormányülésen fogadták el a nemzetiségi kisebbségek védelmére vonatkozó keretszerződésről szóló ötödik beszámolót, amelyben többek között a 2021-es népszámlálás kisebbségekre vonatkozó újításait összegzik. A szakértői csoport által létrehozott népszámlálási terv a nemzetiségre vonatkozó kérdőíves adatgyűjtés módszereit rendezi.

kormányülés
Fotó: TASR

A külügyminisztérium szerint nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljék és változtassák az adatgyűjtési módszereket, tekintettel a változó feltételekre, köztük például a többszörös nemzeti identitás lehetőségére. A beszámoló beterjesztői elárulták, hogy minderre azért van szükség, mert a nemzetiségek felmérése segít pontos képet kapni az ország népességi összetételéről, a nemzetiségi hovatartozásról és a nyelvhasználatról.

„Ezek az adatok aztán olyan politikai intézkedések alapjául szolgálhatnak, mint a nemzetiségek jogainak, köztük a nyelvi jogoknak a védelme és támogatása, amely az összegyűjtött adatokból indul ki”

– tették hozzá.

A szakértői csoport, amelynek a tagja többek között a roma ügyekért felelős kormánybiztosi hivatal, a szlovák kormányhivatal, az iskolaügyi minisztérium és a belügyminisztérium, 2018-ban négy találkozón vett részt, amelyeken a nemzetiségek jogainak nemzetközi és belpolitikai összefüggéseivel foglalkoztak.

A nemzetiségi és romaügyekért felelős kormánybiztosi hivatal együtt kidolgozott egy tervet, amely azokra a lakosokra vonatkozik, akiknél az adatgyűjtés különleges eljárást igényel. Ilyen specifikus eset a nemzetiséghez vagy etnikumhoz való tartozás, tekintettel az anyanyelvre.

A nemzetiségi kisebbségekről szóló keretszerződés megvalósításáról szóló jelentést ötévente készíti el Szlovákia. A jelenlegi jelentés a nemzetiségek védelmének országon belüli megvalósításáról szól. Szlovákia 2019. február 1-ig köteles benyújtani a jelentést az Európa Tanács főtitkárának.
Megosztás
Címkék