2019. június 29., 16:51

Választási pártban látja a megoldást az MKP - VIDEÓKKAL

Menyhárt Józsefnek tegnap bizalmat szavazott a párt elnöksége, a mai OT-ülésen a választási együttműködés lehetséges formáiról tanácskoztak.

MKP_OT_nádszeg
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Bodó Károly

Kocur László pártigazgató lapunknak elmondta,

a párt elnöksége tegnap megerősítette a bizalmát Menyhárt József országos elnök iránt.

Az Országos Tanács mai tanácskozásán a küldöttek úgy döntöttek, az MKP minden magyar párttal, mozgalommal, civil szervezettel tárgyalni fog a jövő tavaszi parlamenti választásokon való együttműködésről.

Az MKP mindenekelőtt választási párt létrehozását, esetleg választási koalíció megalakítását tartja elfogadható együttműködési formának.

Tárgyalásokat folytatnak majd a Most-Híddal és a Magyar Fórummal is.

Őry Péter OT-elnök szerint "döntés született, hogy tárgyalásokba kezdenek más pártokkal a magyar közösség parlamenti képviseletének biztosításáért, koalíció vagy más technikai megoldás formájában".

Minden párttal tárgyalni fogunk, de az, hogy a tagjaink egy másik párt jelölőlistáján, egy másik politikai szubjektum színeiben induljanak a választásokon, nem járható út"

– fogalmazott a politikus.

 

Fotó:  Bodó Károly

Bár sem Őry, sem Menyhárt nem zárta ki egy klasszikus többpárti koalíció lehetőségét, a sajtótájékoztató nagy részében a leendő választási párttal vagy, ha úgy tetszik mozgalommal kapcsolatos elképzeléseiket mutatták be az MKP politikusai.

A mozgalomba mindazokat a magyar pártokat, mozgalmakat, civil szervezeteket, sőt magánembereket is várják, akik az etnikai politizálás mellett tesznek hitet,

és készek a magyar parlamenti képviseletért félretenni a mindennapi csatározásokat. Mind a párt elnöke, mind az OT-elnök kihangsúlyozta, abszolút inkluzív, mindenki számára nyitott mozgalmat képzelnek el, tehát mindhárom magyar párttal készek az együttműködésre.

 

Fotó:  Bodó Károly

Menyhárt József  kijelentette, "senkit nem fognak lekáderezni",

nincsenek személyi feltételei a közös munkának,

a potenciális együttműködésből a Most-Híd politikusai közül sem zárnak ki senkit. Bár a pártelnök ezt egyenesen nem jelentette ki, szavaiból egyértelműnek tűnik, Bugár Bélát sem.

Mind Őry, mind Menyhárt az OT legfontosabb üzenetét a párbeszéd szükségessében határozta meg,

utóbbi a sajtó kérdésére válaszolva közölte, elfogadják a Most-Híd múlt heti meghívását, hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek a párt politikusaival. Az MKP elnöke hangsúlyozta, "nagy merítésben" gondolkodnak, a magyar pártokon kívül a történelmi egyházakat és a felvidéki magyarság társadalmi szervezeteit is szívesen látják a mozgalom soraiban, de konkrét szervezeteket nem kívánt megnevezni.

Úgy véli,

a jövő évi választáson várható magas részvétel miatt nem lesz elég 100-130 ezer választó, 150-160 ezres szavazótáborban kell gondolkodni,

éppen ezért van szükség egy minél szélesebb körű együttműködésre. A szlovák pártokkal való koalíció lehetőségét firtató kérdésre Őry Péter úgy reagált, hogy bár az MKP soha nem zárkózott el ettől, de elsődleges céljuk mégis az, hogy a magyar érdekeket a magyar közösség tudja képviselni.

Bár a pártelnök is elismerte, rengeteg technikai kérdés vár még megválaszolásra, Menyhárt József szerint a lényeg az, hogy a "kapu nyitva áll mindenki előtt". Nem az a fontos, hogy kiket hív a párt a saját tárgyalóasztalhoz, és kik hívják meg az MKP-t a magukéhoz. Az idő rövidsége miatt nem érdemes ilyen kérdésekbe belemenni. Tűzoltásra van szükség, ennek módját kell először meghatározni, nem pedig azon vitatkozni, hogy "ki vigye haza a nappali bútorait" - jelentette ki a párt első embere.

"A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa a magyar egység és a közösség politikai érdekképviseletének biztosítása érdekében kezdeményezi és elindítja az ennek biztosítására hivatott mozgalom létrehozását"

- fogalmaz a párt Országos Tanácsa által elfogadott határozat.

"A magyar politikai érdekképviselet kérdésében elengedhetetlennek tartjuk, hogy elsősorban saját közösségünket képviseljük, a közösségünkhöz tartozó polgárok szavazatai erről szólnak. Az MKP OT ezen alapelvnek megfelelően, a mély megdöbbenést kiváltó „himnusztörvény” visszamódosítása mellett felszólítja az SZK Kormányát és parlamentjét, hogy oldja meg a nemzeti jelképek szabad használatának kérdését" - hangsúlyozza az állásfoglalás.

A nyiltakozat kitér a májusi EP-választás eredményeire is: "a MKP OT köszöni az európai parlamenti választás során a párt jelöltjeire leadott szavazatokat.

A hiányzó 396 szavazat ellenére a közösségünk által lakott régiókban a választópolgárok közel 50 000 szavazata erőteljes, de nem kielégítő eredmény".

Az MKP az állásfoglalásban aggodalmát fejezi ki a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában zajló folyamatok, a kormányzati arrogancia és hatalmi visszaélések miatt. A választási kampányt szabályozó törvény egy napon belüli módosítása szerintük a demokratikus elvekkel összeegyeztethetetlen lépés, amit hatványoz azon tény, hogy a kormánypártokkal a szélsőségesek is együtt szavaztak.

Az MKP OT nyilatkozata támogatja a Székely Nemzeti Tanács által életre hívott, az Európai Unió kohéziós politikának reformjára irányuló, a régiók egyenlőségéről szóló európai polgári kezdeményezést,

és ösztönző szerepet kíván betölteni abban, hogy kellő számú támogató nyilatkozat gyűljön össze a nemzeti kisebbségek által lakott régiók megőrzését és e régiók hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célzó kezdeményezés mellett, hozzájárulva ezzel annak európai sikerre viteléhez.

 

Fotó:  Bodó Károly

Az MKP Országos Tanácsa támogatja a lakosság adó- és járulékterheinek csökkentését célzó intézkedések bevezetését, de egyúttal felhívja a figyelmet, hogy ezek bevezetése ne a kerületi és települési önkormányzatok kasszáját terhelje. 

"A Magyar Közösség Pártja számára továbbra is az a fontos" - fogalmaz a határozat, "hogy a közoktatásban szereplő magyar intézmények mind anyagilag, mind tartalmilag elérjék a relatív önállóságot.".

 

Fotó:  Bodó Károly

AZ MKP Országos Tanácsa felszólítja a szlovák kormányt, hogy az agrárgazdálkodás helyzetének javítására haladéktalanul kezdje el a beígért területrendezési intézkedéseket,

és akár saját anyagi források felhasználásával folyamatosan valósítsa meg a mezőgazdasági és erdészeti földterületek tagosítását.  

MKP_OT_nádszeg
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.