Vádemelési javaslat Kočner és Rusko ellen

ma7 | TASR 2019. március 15., 12:02

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyőrségének nyomozója vádemelési javaslatot tett Marian Kočner és Pavol Rusko ellen az úgynevezett televíziós váltók ügyében.

Fotó: TASR

A vádemelési javaslat szerint tettestársakként követték el a pénz és értékpapírok hamisításának, módosításának vagy illegális előállításának bűncselekményét, illetve az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményét, 69 millió euró összegű kárt okozva. A rendőrség erről a közösségi hálón tájékoztatott pénteken.

A NAKA pénzügyőrségének nyomozója vádemelési javaslattal zárta le a váltók ügyét. A javaslatot rövid időn belül kézbesítik a felügyelő ügyésznek

– közölte a rendőrség.

„Megerősíthetem, hogy ismertették velünk a nyomozás eredményeit” – mondta a TASR hírügynökségnek Martin Pohovej, Marian Kočner ügyvédje. A kialakult helyzetet egyelőre nem akarta bővebben kommentálni.

Marek Para, Pavol R. ügyvédje a TASR hírügynökségnek elmondta: az ügyirat tartalmával összefüggésben több jelentős eljárási hibára is felhívta a figyelmet, emellett pedig bemutatott több olyan szakértői véleményt is, amelyek cáfolták a nyomozó által biztosított grafológiai szakvélemények megállapításait. „Ráadásul ma már teljesen egyértelmű, hogy Erika Straková grafológus más hibák mellett azt sem tudja érhetően elmagyarázni, hogy lehet összetéveszteni a védencem aláírását tartalmazó okirat másolatát az eredeti okirattal. Ez a büntető törvénykönyv 146-os paragrafusa értelmében szó szerint diszkvalifikálja őt mint grafológust” – tette hozzá az ügyvéd.

Amennyiben sikerül rájuk bizonyítani a bűnösségüket, a terhelteket 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, erősítette meg a TASR hírügynökségnek Peter Kováč büntetőjogi szakértő és egyetemi oktató.

Pavol Rusko és Marian Kočner ellen a TV Markíza tett feljelentést értékpapír-hamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A magán televíziótársaság már a per kezdetén megkérdőjelezte a váltók valódiságát azzal érvelve, hogy a per tárgyát képező váltók nem szerepelnek sem a Markíza könyvelésében, sem azoknak a cégeknek a könyvelésében, melyek állítólagos tulajdonában voltak még a jogosulatlan igények támasztása előtt.

Pavol Rusko ellen az egykori üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolására tett kísérlet ügyében is eljárás indult, három másik alvilági figurával együtt. Marian Kočner a váltók miatt előzetes letartóztatásban van. A vállalkozó ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése gyanújával is eljárás indult. Ján Kuciak újságíróval együtt a jegyese is meghalt. A gyilkosság megrendelésének indítéka Kuciak újságírói munkája lehetett.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS