Vadászidény

Pomichal Krisztián 2019. július 20., 17:16

Úgy tűnik, Heinz-Christian Strache májusi levadászása után újabb nagyvadra adták ki a kilövési engedélyt. Az amerikai BuzzFeed híroldalának pedig sikerült is bevinnie az első pontosnak tűnő találatot.

Fotó: Salvini/Twitter

Matteo Salvini olasz belügyminisztert ugyan már az év elején is megvádolták azzal, hogy pártja, a Liga orosz forrásokból finanszírozza EP-kampányát, most nyilvánosságra is hoztak egy hanganyagot, amelyen állítólag Salvini egyik bizalmi embere éppen letárgyalja, miként is lehetne az olajrubeleket kampányeurókká konvertálni.

A BuzzFeed nem közölte, hogyan kerültek birtokába a felvételek, de állítja, hogy a találkozóra valamikor tavaly októberben kerülhetett sor. Ezen maga Salvini ugyan nem vett részt, de éppen Moszkvában tartózkodott, ami, figyelembe véve az Európában uralkodó politikai klímát, már önmagában elég ahhoz, hogy az egyszeri politikust Putyin cár kesztyűbábjaként könyveljék el.

A trükk, már ha tényleg megtörtént a „tranzakció”, pofonegyszerű. Az orosz Rosznyeft a piaci ár alatt, akciósan adott volna el olajat egy olasz cégnek, a különbözetet ügyes kis húzásokkal átjátszva a Liga pénztáraiba. Salvini természetesen visszautasította a vádakat, és a maga sajátos és gyakran oly szórakoztató stílusában reagálva közölte, nemhogy eurót, dollárt vagy rubelt, egy üveg vodkát sem fogadott el az oroszoktól kampánytámogatás gyanánt.

A sajtóban megint elsikkadt a legfontosabb. A beszélgetés tartalma. Az állítólagos tárgyalóbizottságot vezető, Salvini bizalmi embereként számon tartott Gianluca Savoinitől általában egy-egy kiragadott mondatot idéztek szinte mindenhol. Például azt, hogy „meg akarjuk változtatni Európát, az új Európának sokkal közelebb kell állnia Oroszországhoz”. Borzasztó, nem igaz?

Mivel a BuzzFeed volt szíves a beszélgetés teljes leiratát közölni, megnéztem, mi jön az ominózus mondat után. Láss csodát, Savoini a következő mondatban már arról beszél, erre azért van szükség, hogy országa megőrizze az önállóságát, ne az Egyesült Államok és ne Brüsszel döntsön a legfontosabb kérdésekben. Ezt a legtöbb médium elfelejtette közölni.

A hazai sajtóban Orbán nevének felbukkanása is vörösposztó-effektust idézett elő, és a kontextus persze itt is lemaradt. A magyar miniszterelnök neve azon európai politikusok között szerepel, francia, osztrák és svéd kollégáival együtt, akik ugyan oroszbarátok, de nem „Oroszország miatt, hanem a saját országuk hasznára”. Ez a részlet természetesen szintén kimaradt a legtöbb ismertetőből.

Félreértés ne essék, eszem ágában sincs mentegetni Salviniékat. Ha valóban orosz állami pénzből finanszírozták EP-kampányukat, tessék őket megbüntetni. Az állítólagos tranzakció idején legfeljebb százezer dolláros adományt fogadhattak volna el, a hangfelvételeken állítólagos 65 millióról (!!!) beszélnek. Viszont az, hogy egy vezető, de nem a mainstream dalát fújó politikust megint azzal próbálnak levadászni, hogy Putyin kesztyűbábja, kezd már kissé unalmas lenni.

Megjelent a Magyar7 2019/29. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS