2019. október 3., 18:04

V4-es államfői csúcs: itt vannak a legérdekesebb nyilatkozatok

A Prágához közeli Lányban tartották csúcstalálkozójuk után a nemzetközi sajtótájékoztatójukat a visegrádi államfők. A legérdekesebb nyilatkozatokból csemegézünk.

köztársaság
Fotó: TASR

A négy visegrádi ország elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió kohéziós és mezőgazdasági alapjai a következő költségvetési időszakban (2021-2027) is megmaradjanak az eddigi szinten – jelentette ki Áder János. A magyar köztársasági elnök úgy nyilatkozott:

Egyetértés volt köztünk, hogy a kohéziós és a mezőgazdasági alapok nem változhatnak meg és szükséges, hogy a jövőben is ugyanolyan források álljanak a rendelkezésünkre, mint eddig.

Áder rámutatott, hogy Kelet-Európában továbbra is nagy szükség van a közlekedési infrastruktúra, az autópálya és vasúti hálózat, az energetikai ipar gyorsabb korszerűsítésére. A magyar politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az új tagállamoknak egyaránt érdeke, hogy eltűnjenek a fejlődésbeli különbségek közöttük. "Ennek egyik feltétele az EU források megőrzése" – szögezte le.

Nyugat-Balkánnal kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarország változatlanul támogatja Szerbia csatlakozását az EU-hoz, és a térség szorosabb együttműködését az EU-val, ami mindkét fél érdeke.

A tárgyalások második napjára meghívott Aleksandar Vucic szerb elnök az MTVA kérdésére válaszolva elmondta: Szerbia nagyon pozitívan értékeli, hogy Magyarország, a vezető magyar politikusok, ilyen kitartóan támogatják Belgrád törekvéseit az EU-csatlakozásra. "Nagyon örülünk, hogy mától fogva az egész visegrádi csoportot a magunk oldalán tudjuk" – jelentette ki Vucic.

Hasonló szellemben nyilatkozott Miloš Zeman cseh államfő is. Kihangsúlyozta, a V4-ek egyhangúlag támogatják Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz. Zeman szerint a visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint előrehaladás Szerbia csatlakozása kérdésében "pozitív jelzés" lehetne a közvélemény felé abban az időben, amikor Nagy-Britannia távozni készült az EU-ból. "Megmutathatja, hogy az EU a Brexit ellenére is egy jó projekt és van érdeklődés a tagság iránt" – jegyezte meg Duda.

Zuzana Čaputová emlékeztetett, a visegrádi csoport azért jött létre, hogy a négy ország segítse egymást. "Arról beszéltem, hogy konkrét javaslatokkal kell előállnunk, mert csak ezzel tudunk szövetségeseket találni érdekeink támogatására."

A kétnapos államfői csúcson, ahová Čaputová  jelzésértékűen vonattal utazott, az EU bővítése mellett a V4-ek európai helyzete, a klímapolitika, a gazdasági kihívások, a brexit és a jogállamiság kérdései is napirendre kerültek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.