2019. június 17., 16:54

Újra nekifutnak: alkalmasnak találták az alkotmánybíró-jelölteket

A parlament alkotmányjogi bizottsága hétfőn alkalmasnak ítélte mind a 16 alkotmánybíró-jelöltet. Az újabb, negyedik jelöltválasztásra a parlamentben várhatóan június 20-án kerül sor.

alkotmanybirosag_1.jpg
Fotó: archívum
A következő alkotmánybíró-jelöltekről van szó: Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka és Robert Šorl. Čirč és Kubík az új jelöltek.

A hétfői nyilvános meghallgatáson csak tíz jelölt vett részt, igazoltan hiányoztak Procházka, Pfundtner, Čechová, Duditš, Melicher és Ďuriš.

Ondrej Dostál (SaS), a bizottság tagja szerint

a pályázóknak gyakorlatilag már nincs mit mondaniuk.

„Mi pedig nem tudunk tőlük semmi újat kérdezni. Ezért nagyon jó lenne, ha végre lezárnánk ezt a sagát, és a következő ülésen megválasztanánk a hat hiányzó alkotmánybíró-jelöltet” – hangsúlyozta Dostál, hozzátéve: a jelenlegi pályázók között lát legalább hat olyan embert, akiket el tudna képzelni alkotmánybíróként.

Róbert Madej (Smer-SD) bizottsági elnök is

reméli, hogy ez volt az utolsó meghallgatás.

Úgy véli ugyanakkor, hogy a sorban a negyedik meghallgatás sem puszta formalitás volt, a jelöltekkel szerinte kultivált eszmecserét folytattak. A legtöbb kérdést az új jelöltek kapták. Madej bízik benne, hogy a parlament könnyebben fog dönteni hat névről, mint korábban, amikor 18 jelöltet kellett volna megválasztani.

Az újabb alkotmánybíró-választásra a parlamentben várhatóan csütörtökön, június 20-án kerül sor.

A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Az Alkotmánybíróság új elnöke Ivan Fiačan.

Zuzana Čaputová elnök asszonynak az eddig megválasztott alkotmánybíró-jelöltek közül ki kellene neveznie hármat.

Amíg ezt nem teszi meg, nincs okunk újra választani”

– jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke a Koalíciós Tanács hétfői ülése után.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.