Újabb menekülteket találtak az Égei-tengeren

ma7 | MTI 2019. augusztus 14., 16:25

Szüntelenül érkeznek menedékkérők Görögországba a török partokról, egyedül szerda délelőtt 156 migránst vettek fedélzetre a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) hajói az Égei-tengeren.

Migránsokat mentenek valahol a Mediterráneumban, 2019 augusztusában. Fotó: TASR/AP

A görög hatóság tájékoztatása szerint egy vízbefúlt menedékkérőt is találtak, aki feltehetőleg Híosz szigetét próbálta elérni. A parti őrség beszámolt arról, hogy 103 migráns Híosz, 53 pedig Számosz szigetére érkezett.

A menekültközpontok Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein túlzsúfoltak, az égei-tengeri szigeteken jelenleg csaknem 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik az állami menekülttáborokban és a civilszervezetek biztosította szálláshelyeken.

Mindenek előtt Leszboszon és Számoszon okoz gondot a menedékkérők elhelyezése. Civilszervezetek ismételten kifogásolták a túlterhelt létesítményekben uralkodó rossz állapotokat.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma az idén áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor - az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére - ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

0 HOZZÁSZÓLÁS