Tagadják a büntetés-végrehajtás illetékesei, hogy nem hagyják aludni Marian Kočnert

ma7 | TASR 2019. augusztus 13., 19:43

Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) visszautasítja Marian Kočner ügyvédjének, Marek Parának azt az állítást, hogy az ügyfelét nem hagyják aludni a börtönben és lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket.

Fotó: TASR

A nagyvállalkozó vádlottként szerepel a televíziós váltók, valamint Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyében, jelenleg vizsgálati fogságban van.

Intézkedéseket hoztak az említett személy őrizetével kapcsolatosan. Az ilyen típusú intézkedések nem minden vádlottra, csak a különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével, szervezett bűnözéssel vádolt személyekre vonatkoznak, hogy megakadályozzuk az igazságszolgáltatás meghiúsítását, valamint hogy garantálni tudjuk a fogva tartott személy biztonságát" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Nováková, ZVJS főigazgatósága kommunikációs osztályának igazgatója.

Elmondása szerint

Kočner ártatlannak vallotta magát a Kuciak-gyilkosság ügyében
A vállalkozót kedden hallgatták ki Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyitrai fiókirodájában.

a vádlott, mint az összes többi fogva tartott, nyolc órát alhat minden éjszaka.

„A fogvatartottakat éjszaka az ajtón lévő nyíláson át ellenőrizzük, nem ébresztjük fel őket" - tette hozzá Nováková. Emlékeztetett arra is, hogy a ZVJS nem jogosult az ügyben érintettek és az ügyvédek eljárásainak ellenőrzésére, és nem kíséri figyelemmel a fogvatartottak telefonbeszélgetéseit.

Nováková szerint az sem igaz, hogy Kočner mindig kizárólag ugyanabban a helyiségben találkozhat az ügyvédjével. „Mivel az újvároskai (Leopoldov) börtönben nagyon sok a fogvatartott, és sokaknak kell tárgyalniuk az ügyvédeikkel, szervezeti okokból március végén külön helyiséget jelöltek ki erre a célra” - magyarázta.

Kočnert kedden hallgatták ki Ján Kuciak újságíró és a menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben

a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyitrai (Nitra) kirendeltségén. Ügyvédje, Marek Para azt mondta, többször megsértették ügyfele védelemhez való jogát.

„Csak a 4-es számú helyiségben beszélhetünk, és lehallgatják a telefonbeszélgetéseinket” – mondta Para, hozzátéve: ha telefonon beszél a védencével, egy-másfél méternyire mindig áll mellette egy hatósági személy. Az ügyvéd továbbá azt állítja, ügyfelét nem hagyják aludni, értesülései szerint a büntetés-végrehajtási intézet vezetői arról rendelkeztek, hogy a fogvatartottat 30 percenként fel kell ébreszteni.

0 HOZZÁSZÓLÁS