Szvorák Zsuzsanna kapta a Pro Probitate – Helytállásért díjat

ma7 2019. május 05., 16:58

Május első vasárnapján, a losonci Zsinagógában adták át a felvidéki magyarság legnagyobb elismerését, a Pro Probitate – Helytállásért díjat. A felvidéki magyar közösség érdekében kifejtett több évtizedes közéleti tevékenységéért, széleskörű kultúraszervezői munkásságáért Szvorák Zsuzsanna, pedagógus, rendező, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke vehette át a rangos elismerést, mellyel az itt élő magyarság jelentős személyiségének vagy szervezetének munkásságát, példamutatását jutalmazzák. Az idén másodjára megítélt Felvidéki Magyarságért Díjat Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori vezetője érdemelte ki.

Fotó: MTI

A díjátadó nemzeti imánk, a magyar himnusz közös eléneklésével kezdődött, mellyel az egybegyűltek az ún. himnusztörvény ellen tiltakoztak, s egyben szolidaritásukat fejezték ki az aznapi pozsonyi tiltakozó himnuszéneklés mellett. Ünnepi köszöntőt mondott Csúsz Péter az MKP losonci járási elnöke, majd Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész műsora következett.

Fotó: Szvorák Emese

Menyhárt József távolléte kapcsán Endrődy- Mike Attila olvasta fel ünnepi gondolatait. Az MKP elnöke a díjátadó kapcsán így fogalmazott: „Amikor az elvhűség tenni akarással, szorgalommal és alázattal párosul, kivételes teljesítmény jön létre. Ezt találjuk meg minden Pro probitate díjazott mögött, amellyel a felvidéki magyar közösséget szolgálták, szolgálják. E díjátadó mellett egy másik fontos eseményre is sor kerül a mai napon, amelynek helyszíne Pozsony. A hírhedt himnusztörvény ellen emeli fel hangját a felvidéki magyarság….. A mai nap sok tekintetben rendkívüli: helyt állunk nemzeti szimbólumainkért, díjak kerülnek a közösségért helyt állókhoz, s köszönthetjük a mindennapok helytállásának örök hőseit – az édesanyákat.”

Csáky Pál az MKP Európa parlamenti képviselője Anyák napja kapcsán köszöntött minden jelenlévő anyukát, nagymamát, majd megnevezte a Pro Probitate – Helytállásért díj huszonhatodik díjazottját, Szvorák Zsuzsannát, akit Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke méltatott.

Képgalériánk:
Fotó: MTI

Szvorák Zsuzsanna, a sokrétű közösségszervező

Szvorák Zsuzsanna, pedagógus, rendező, közéleti személy, háromgyermekes családanya. Pedagógusi munkája mellett fontos szerepet tölt be életében a kultúraszervezés. A Csemadok Füleki Alapszervezetének több mint 20 éve elnöke. Irányítása alatt építették és újították fel 2001-ben a Füleki Magyar Közösségi Házat, melyet társaival, a csemadokosokkal tart fenn. Volt országos választmányi tag, a Csemadok OT alelnöke, jelenleg is területi választmányi tag. Számos fesztivál kiötlője és éltetője. Számtalanszor ismerték el legjobb rendezői- és pedagógusi díjjal. Elsőként kapta meg 2004-ben a Nógrád Közművelődéséért díjat. 2011-ben- mint felkészítő tanárt - Kulcsár Tibor- díjjal jutalmazták. 2007-ben Besztercebánya megye legjobb pedagógusa lett, 2013-ban megkapta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok díját a tehetségek felkarolásáért és gondozásáért, a XV. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon Mics Károly- életműdíjjal ismerték el a szlovákiai magyar amatőr színjátszásban végzett sok évtizedes munkáját. 2015-ben a Magyar Kormány Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette, 2018-ban a Femine Fortis- Erős Nők Polgári Társulás a felvidéki magyar női példaképpé választotta.

A közéletben, a Magyar Közösség Pártjának aktív tagjaként, nyolc évig volt a megyei önkormányzat képviselője, tizenhét éve a városi önkormányzat képviselője. Egyike a nógrádi régió legnépszerűbb politikai személyiségeinek.

Fotó: Szvorák Emese

 Szabó Tibor, a felvidéki magyarság segítője

Idén második alkalommal került átadásra a Felvidéki Magyarságért díj, amelyet azoknak a nem szlovák állampolgároknak adományoznak, akik odafigyelnek a felvidéki magyar közösség problémáira, és segítenek azok megoldásában- hangzott el a méltatásban. Az idei díjazott Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori elnöke, kinek példája mutatja, hogy ha valaki elkerül a szülőföldjéről, akkor is tudja támogatni a felvidéki magyar közösséget. A díjazottat Csúsz Péter, az MKP losonci járási elnöke méltatta.

Képgalériánk:
Fotó: MTI

Szabó Tibor a felvidéki Barsbaracskán született. 1983-ban Budapesten, az ELTE Természettudományi Karán végzett. Ezt követően visszatért szülőföldjére, majd 1986-ban családjával együtt Magyarországra költözött, s három évig hontalanként élt Magyarországon. 1990-től a közszolgálatban tevékenykedik. Először a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjeként, majd 1998 és 2002 között, az első Orbán-kormány idején, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökeként, a hivatal legsikeresebb időszakában, amikor az érdemben bele tudott szólni az ügyek folyásába. A hivatal éléről való leváltása után, 2002-től több alapítványnál, társadalmi szervezetnél töltött be vezetői tisztséget. A HTMH-t végül 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején felszámolták. 2010-ben Martonvásár polgármesterévé választották.

A díjátadót követően a Boráros Imre Színház előadásában, a Hit és illúzió c. darabot tekinthette meg a közönség. Az ünnepi délutánt Csáky Pál pohárköszöntője zárta.

Fotó: Szvorák Emese

0 HOZZÁSZÓLÁS