"Szurkolói zónát alakítottunk ki a kizárt magyar látogatóknak"

Somogyi Szilárd 2019. március 21., 15:07

Peter France a szlovák szövetség biztonsági főnöke nyilatkozott portálunknak a mai nagyszombati, szlovák - magyar meccs szervezési viszontagságairól.

Peter France Fotó: Aktuality.sk

France úr, nagy visszatetszést keltett a magyarországi szurkolói körökben az a pár napja konkretizált intézkedés, hogy Önök nem fogják a stadion egyes szektoraiba beengedni a Magyarországról érkező szurkolókat.

A vendégszurkolók számára fenntartott helyekre ez nem vonatkozik, viszont a stadion többi részére igen. Az UEFA által magas veszélyességi kategóriába sorolt mérkőzésről van szó, így a sportesemények szervezéséről szóló törvény értelmében a vendégszurkolók csak a nekik fenntartott helyeket foglalhatják el.

Önök ellenőrizni fogják a belépni szándékozó látogatók állampolgárságát?

Igen, pontosan. Erre még a beléptető-rendszer előtt sor kerül és nem csak a vendégszektorhoz vezető kapuknál, hanem a stadion egész területén. Ezért is különösen fontosnak tartom, hogy az szurkolók legalább három órával a mérkőzés kezdete előtt legyenek a városban, ahol egyébként is nagy közlekedési fennakadásokkal számolunk. Szeretnénk, ha mindenki kényelmesen és időben el tudná foglalni a helyét. A meccs 20:45 perckor kezdődik.

Az állampolgárság ellenőrzéséről szóló információ, ilyen konkrét formájában csak mintegy két nappal az esemény előtt jelent meg, amikor már szinte mindenki megvásárolta a jegyét. Miért ilyen későn, mondhatni idő után jelent meg ez az infó?

Ez lehet egy kommunikációs hiba, de mi a kezdetektől fogva így és erre készülünk. Így egyeztettünk a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékeseivel is, akiknek nem volt ez ellen kifogásuk. Tudomásom szerint a magyar sajtóban, valamint a közösségi hálón is ilyen értelmű információk jelentek meg, bár a magyar fél nevében nem tudok nyilatkozni.

Pár órával a mérkőzés kezdete előtt talán nem a legalkalmasabb a felelőst keresni. Annyi biztos, hogy több száz, vagy akár ezer olyan magyarországi szurkoló lesz, aki érvényes belépő ellenére sem tud majd bejutni a mérkőzésre. Ők tudják valamilyen módon követni a meccset?

Becsléseink szerint 600 - 800 ilyen személlyel számolunk. Számukra a stadion vendégszektor felőli részénél, a Kollár utcában egy ezer személy befogadására alkalmas szurkolói zónát állítottunk fel, kivetítővel, büfével, mobil illemhelyekkel.

Mondja, kérem, ha világos volt, hogy jóval nagyobb az igény magyar részről, akkor miért nem biztosítottak több jegyet a vendégeknek?

Ez a stadion építészetileg ezt teszi lehetővé. Az UEFA pontos előírásainak kell eleget tenni azoknak a nézőtéri helyeknek, amiket vendégszektornak lehet minősíteni. A nagyszombati stadionban 1 900 ilyen hely van, ezt biztonsági okokból 300-zal csökkentettük, hogy ha beavatkozásra lenne szükség, akkor legyen mozgástér. Viszont a stadion többi részében még további 400 úgynevezett vendégbelépőt biztosítottunk az MLSZ számára. Ez a maximum, amit egy ilyen mérkőzésen megtehettünk. Az UEFA a kapacitás minimum 5%-át írja elő a vendégek számára fenntartani, mi ezt ma majdnem 10%-ra vittük fel.

A vendégszektoron kívül viszont még most is sok jegy eladatlan. Nem lehetett volna a vendégszektorral szomszédos zónákat is átminősíteni a magyar szurkolók számára fenntartott helynek?

Ez egyrészt a már említett építészeti megoldások hiánya miatt is lehetetlen, ezen kívül azonnal rizikóvá válnának a közös helyiségek, a büfék, az illemhelyek környéke, ahol találkoznának a hazai- és a vendégszurkolók. Ezt az UEFA előírásai határozottan tiltják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS