2019. július 6., 16:18

Szóbeszéd Martoson - a független újságírásról, a felvidéki összefogásról

Pomichal Krisztián beszélgetett a ma7 médiacsalád népszerű műsorának rendhagyó adása során a Martfeszten Csonka Ákossal, a Felvidék Ma publicistájval és Kolek Zsolttal, portálunk politikai szerkesztőjével.

Szóbeszéd Martos
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: ma7

Csonka ennek elején elmondta, nem gondolja, hogy csak és kizárólag független újságírás létezik, miközben csupán az az elfogadható, s maga is politizál a publicita tevékenysége mellett. Majd a felvidéki magyar politizálás legnagyobb kihívására, az összefogásra tértek ki.

Kolek szerint nem természetes állapot, hogy a különböző eszmeiségű felvidéki magyarok összefogjanak, de szükségszerűség a mai kor kihívásai közt, amikor egyre fogy a magyar. A megosztottságot és a szekértáborok logikáját meg kell haladni, mert a parlamenten kívül maradhat a magyar képviselet. Mindez viszont nem egyszerű, hiszen az ellentétek mélyek, de van 21 évvel ezelőttről egy pozitív példa. Az összefogás helyett fontos lenne az együttműködést hangsúlyozni.

Fotó:  ma7

Az együttműködés kapcsán Csonka kifejtette több elképzelés van ennek kapcsán, elindult a párbeszéd keresése a politikai pártok közt, de míg 1998-ban a Mečiar-éra megbuktatatása volt a cél, akkor ezzel könnyebb volt mozgosítani, mint a jelenlegi állapotban, amikor teljesen mások az állapotok. Közös témát kellene találniuk a pártoknak, amit viszont egyelőre nem látni.

Kolek szerint könnyebb valami ellen feltűzni egy kampányt, mint más célok kapcsán. Most viszont pozitív ügy mellett kell felépíteni a választások előtt az esetleges együttműködést, éppen ebben áll a kihívás. A jelenleg kialakult állapotokhoz közösen jutottunk el, a közösségből hiányzik a polgári öntudat, amely nélkül nem tudunk ebből a helyzetből kilábalni.

Csonka pedig kiemelte, nagyon fontos az üzenet, amely egyszerűen értelmezhető minden választó számára, s így lehet sikeres a következő kampány is.  Kolek kitért a felvidéki magyar politikai életben mutatkozó együttműködési lehetőségekről, a szlovák pártok listáján való indulásról, amelyeket viszont kevésbé reálisnak értékelt. 

A politikai szerkesztőnk szerint a bizalmi válságot kell feloldani, amely után új fejezet indulhat, enélkül viszont kevés esély van a sikerre a jövő évi választáson. Csonka szerint pedig nem elhanyagolható, hogy milyen lesz az együttműködés minősége, vagyis a pártok milyen erővel képviselik magukat majd benne, s ez a későbbiekben akár feszültségeket is hozhat.

A feladat tehát jelentős kihívásokkal teli, éppen ezért a hitelesség vagyis a személyi kérdés a legfontosabb tényező. A választások után létrejövő kormány kapcsán mindkét újságíró úgy véli, egy széles koalíció jöhet létre, amelynek összetartása nagy kihívásokat tartogat.

Szóbeszéd Martos
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.