Szlovákia vezető szerepet tölt be a V4-ek között a műanyag elleni harcban

ma7 | TASR 2019. június 12., 17:20

A biológiai sokféleség támogatása, a természetvédelem és az egyszer használatos műanyag termékek elleni küzdelem volt a fő témája a visegrádi négyek, valamint Románia és Bulgária tátralomnici miniszteri találkozójának. Sólymos László környezetvédelmi miniszter a tárgyalás után leszögezte: Szlovákia a visegrádi országcsoporton belül vezető szerepet tölt be a műanyagok elleni küzdelemben.

Fotó: TASR

„A tárgyalások központi témája a műanyaghulladék keletkezése elleni küzdelem, illetve az egyszer használatos műanyag termékek piaci forgalmazásának tilalma volt. A tagállamoknak ez a kötelezettsége az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló európai uniós irányelvből adódik. Az EU-tagoknak az irányelv hatályba lépését követő két éven belül, vagyis legkésőbb 2021 nyaráig kell megtenniük a szükséges intézkedéseket” – hangsúlyozta Sólymos.

Hozzátette: a zöld tárca már előkészítette a hulladéktörvény újabb módosítását, amely betiltja kilencféle egyszer használatos műanyag termék – többek között evőeszközök, tányérok, keverőpálcikák, szívószálak – piaci forgalmazását. Amennyiben a módosító javaslatot a kormány és a parlament is elfogadja, 2021. január 1-ével, vagyis fél évvel az Európai Unió által előírt határidő előtt hatályba léphet.

A hulladék elleni küzdelem terén Szlovákiának van mit behoznia a fejlett európai országokhoz képest. Duplán érvényes ez a műanyagok esetében. Ezért is örülök annak, hogy térségünkben a kedvező irányú változások élére álltunk. Bízom abban is, hogy a többi V4-es ország is követni fog minket. Készen állunk, hogy megosszuk velük a tanácsainkat és a tapasztalatainkat”

– ecsetelte Sólymos, hozzátéve: a következő lépés a műanyag palackokra és a fémdobozokra vonatkozó betétdíjas rendszer bevezetése lesz.

Minisztériumi elemzők szerint Szlovákia évente 14 ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag terméket hoz be, ezek nagy része egyszer használatos műanyag.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

„Sajnos ezek teszik ki a természetben eldobott szemét jelentős részét, például Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában is” – jegyezte meg a tárcavezető. Hozzáfűzte: más műanyag készítményektől eltérően ezeket könnyebb környezetbarát alternatívákkal helyettesíteni, például papírból készült vagy többször használatos termékekkel.

Fontos témája volt még a szerdai találkozónak a beporzók jelentősége az élelmiszer-termelésre és az egész emberiségre nézve.

Sólymos rámutatott: a legfontosabb beporzók – méhek, lepkék – egyben a legveszélyeztetettebbek is. „Európában a méhek 40, a lepkék 30 százaléka veszélyben van” – figyelmeztetett a miniszter, hozzátéve: Szlovákia sem kivétel. A beporzókat fenyegető veszély a V4 közös problémája, hiszen az EU-n belül Közép-Európában található a kaptárak 30 százaléka.

„Ezek a számok azt mutatják, milyen erős lehet e tekintetben is a térség pozíciója. Azt is jelentik, hogy a természet és a táj védelme hatékony, a természetes környezet állapota pedig még mindig elég kedvező. Ezért a jövő egyik fő célkitűzése a hosszú távú védelem kell hogy legyen“ – szögezte le Sólymos, utalva rá, hogy a probléma globális megoldást igényel, vagyis nem elég csupán lokális szinten foglalkozni vele.

Továbbra is hatékony lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a társadalom tudatosítsa, mennyire függ a beporzóktól, és hogy hogyan nézne ki a világ a méhek nélkül, egyeztek meg a V4 képviselői. A találkozó végén a szlovák környezetvédelmi miniszter átadta a visegrádi négyek soros elnökségét a cseh környezetvédelmi minisztérium képviselőjének.

0 HOZZÁSZÓLÁS