2019. október 29., 17:41

Szinte sportot űztek Jaromír Čižnár főügyész átvilágításából

Mintegy kétszáz alkalommal világították át hivatali ideje alatt Jaromír Čižnár főügyészt a rendőrségi adatbázis alapján – tájékozatott a Joj televízió. A hírt Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője is megerősítette.

Kuciak-gyilkosság, sajtótájékoztató, Jaromír Čižnár
Fotó: TASR

„A főügyésznek erre bizonyítéka is van, és nyomatékosan felszólítja a rendőrséget, indokolják meg az átvilágításokat. Čižnár abszurdnak tartja a dolgot, olyasminek, aminek egy jogállamban nem szabad megtörténnie. A kérdés csupán annyi, ki volt az, akinek útjában volt, és aki ilyen módon visszaélt hivatali hatáskörével” – mondta a Joj TV-nek Andrea Predajňová. Egyes értesülések szerint Čižnárt 2017 és 2018 között is megfigyelték.

Az üggyel a Pozsonyi Kerületi Ügyészség is foglalkozni fog, hamarosan büntetőeljárás indul és a lusztrációt a belügyminisztériumi felügyelőség is vizsgálni fogja.

„A Jaromír Čižnár megfigyelésével kapcsolatos ügyet október 18-án továbbította a Főügyészség a helyileg illetékes ügyészségre. A vizsgálat folyamatban van” – tájékoztatott Matej Izakovič, a kerületi ügyészség szóvivője.

A Joj televízió értesülései szerint Marian K. és Peter Tóth kommunikált Čižnár és Daniel Lipšic megfigyeléséről, Čižnárt „Obočiar“, Lipšicet „Gambino“ néven emlegették. Aznap, amikor a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát meggyilkolták, az újságírók helyett erre a két személyre összpontosítottak. A főügyészség szerint ennek oka az volt, hogy Čižnár nem Marian K. érdekeinek megfelelően járt el.

A belügyminisztériumi felügyelőség vizsgálja az újságírók megfigyelésének ügyét, Ján Kuciak 2017-es megfigyelését is beleértve. A Joj TV tájékoztatása szerint a belügyminisztériumi vizsgálat arra is irányul, a törvény emberei is segítettek-e Čižnár megfigyelésében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.