2018. augusztus 30., 10:29

Szeptembertől kötelező a kutyák chipelése

Pár nap múlva lép érvénybe az állat-egészségügyi ellátásról szóló 39/2007-es törvény módosítása, minek értelmében az állatokat nem lehet vagyontárgyként kezelni, hanem élő- és érző lénynek kell tekinteni, valamint kötelezővé válik a mikrochip beültetése a kutyákba. Ennek megléte nélkül az állatorvosok megtagadhatják a kutyák ellátását.

kutya
Médialapozó
Fotó: pixabay.com

A szeptember elsejétől érvénybe lépő jogszabály új intézkedéseket vezet be az állatkínzás visszaszorítására, valamint az illegális kutyaszaporítók  ellen, kötelezővé teszi a chip beültetését a kutyákba, és szélesebb jogkörrel látja el az állat-egészségügyi ellenőröket.

Kontár Katalin, a mátyusföldi Felsőszeliben praktizáló állatorvos szerint a kutyák mikrochipeléséről szóló módosítás pozitív, a felelős állattartók ez idáig sem tiltakoztak ellene. A kutya nem érez fájdalmat a beültetéskor, viszont nagyon előnyös a mikrochip abban az esetben, ha az állat elkóborol, elveszik, és nem ritka eset az sem, hogy egy-egy eltulajdonított kutya eredeti gazdáját is megleli a mikrochipnek köszönhetően.  

Az állatorvos elmondta, annak ellenére, hogy pár évvel korábban eltörölték az általános mikrochippel való megjelölést, ez akkor is kötelező volt abban az esetben, ha az állat elhagyta az országhatárt. Most a legfontosabb változás az, hogy az a tulajdonos, akinek a kutyája 2018. augusztus 31-ig született meg, köteles ezt az állatot legkésőbb 2019. október 31-ig bechipeltetni. Amennyiben egy kennelben születnek kiskutyák, azokat a tenyésztő köteles bechipeltetni, majd mikor ezek az állatok gazdára találnak (törzskönyvezetten vagy törzskönyv nélkül is), a tulajdonosváltást 21 napon belül be kell jelenteni az állatorvosnál. Ugyanez érvényes az állat elpusztulásának esetében is, ilyenkor az állatorvos 24 órán belül  kell, hogy nyilvántartásba vegye  a változást. A számítógépes rendszerben, a mikrochip szám alapján bárki rákereshet a saját állata  adataira és ellenőrizheti azt  a www.crsz.sk  weboldalon.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A macskákra és a vadászgörényekre ez a módosítás nem vonatkozik, viszont külföldre való utaztatás esetén ezeknek az állatoknak is rendelkezniük kell mikrochippel és a 21 napnál idősebb veszettség elleni oltással, valamint érvényes útlevéllel.

Tíz euróba kerül a chip

Kontár Katalin elmondta a ma7-nek, a kiskutyát az első oltásnál érdemes bechipelni. Először megtörténik a féreghajtás, majd nyolchetes korban az első oltás és akkor már beültethető a mikrochip is, de legkésőbb 12 hetes korig biztosítani kell a kölyökkutyák chippelését. Magáért a chipért az állatorvos legfeljebb tíz eurót kérhet, de számlázhat  vizsgálati és regisztrációs díjat, így a beültetés összege  állatorvosonként más-más lehet. Anyagi szükséghelyzet esetén kérvényezhető, hogy az állam fizesse meg a tulajdonos helyett a chipelést.

„A microchipet úgy kell elképzelni, mintha egy „rizsszem” lenne beültetve a bőr alá, ami egy 15 számjegyű kódot rejt. Ez a szám az állat egyedi azonosítója, amely Európában minden kutyának más, tehát nincs két egyforma  szám. Az állatorvos egy  speciális eszközzel le tudja olvasni ezt az egyedi számsort. Szeptember elsejétől, ha érkezik hozzánk egy kutya, az lesz az első, hogy leolvassuk a mikrochipjét. Abban az esetben, ha nincs ellátva chippel, nem végezhetünk el rajta beavatkozást, még csak egy körömnyírást vagy bolhairtást sem. Azzal kell kezdeni, hogy a kutyába be kell ültetni a mikrochipet. Akkor láthatjuk el azonnal az állatot, ha életveszélyben van. Amennyiben az állatorvos ellátná a chippel nem rendelkező kutyát, 1750- től 20 000 euróig terjedő összegben szabhatnának ki neki büntetést” – magyarázza a módosításokat az állatok doktora.

Hozzáteszi, tervezetben van, hogy a központi nyilvántartó rendszert  idővel összekötik a községek és a  városok nyilvántartó rendszerével. A mikrochip beültetését követő 24 órán belül az állatorvos köteles nyilvántartásba venni a kutyát és tulajdonosát az interneten elérhető adatbázisba. Tehát, ha a kutya véletlenül megharap valakit az utcán, a chipjének köszönhetően, a számítógépes nyilvántartó rendszerben ott a tulajdonos neve, lakcíme és a legutóbbi veszettség elleni oltás adatai (még a vakcina gyári száma is ). Változás történik a kutya gazdájának adatmegadását illetőleg is. Szeptember 1-től nem elég a név és a lakcím bediktálása, meg kell adni a központi nyilvántartó rendszernek a tulajdonos születési számát is. Az állatorvosok  a kötelező éves veszettség elleni oltások alkalmával aktualizálják, majd a régebben bechipelt ebek tulajdonosainak az adatait is.

„Ezzel a módosítással most átlépünk egy kulturáltabb, emberségesebb szintre. Nagyon sok „kutyagyáros” van, őket mindenképp jó, ha ez visszafogja kicsit. Jó lenne, ha az emberek is odafigyelnének arra, ha kutyát vesznek, vegyék azt szakértő tenyésztőtől” – magyarázza az állatorvos.

Sok elkóborolt vagy ellopott kutya visszatalált már gazdájához a mikrochipenek köszönhetően

Minden falu köteles a befogott kóbor kutyákat étellel és vízzel ellátni, karanténba helyezni, egy külön erre kijelölt elzárt helyen. A chippel nem rendelkező kóbor kutyáknak tovább kell „vándorolniuk” egy menhelyre, ahol megtörténik a szakszerű kezelés és ellátás, a menhely rögtön bechipelteti az állatot.

Amennyiben kiderül, hogy egy magánszemély által tartott kutya nem rendelkezik mikrochippel és a veszettség elleni oltást is elmulasztotta, a járási állatorvosi hivatal 50 eurótól 800 euróig terjedő büntetést szabhat ki, jogi személynél akár 3500 euróig terjedhet a büntetés nagysága.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

„Igazából nem látok rosszat a chippelésben, azok a tulajdonosok, akik tényleg rendszeresen törődnek a kutya ellátásával, már automatikusan chipeltetnek. Az állatért felelősséggel tartozol, nem dobhatod ki, nem kínozhatod, talán most ez a megfigyelt kötelesség visszafogja majd ezeket a dolgokat. A chip beültetésének szinte semmilyen kockázata nincs. Nem hordoz sem pillanatnyi, sem jövőbeli veszélyt az állat egészségére, A kutyának nem fáj a chipelés, anatómiailag úgy van megoldva a beültető eszköz, hogy fájdalom is akkora, mintha az állat oltást kapna. Minimálisan, vagy egyáltalán nem is vérzik, és a legtöbb kutya észre sem veszi a beavatkozást” – teszi hozzá Kontár Katalin, akinek szakmai és emberi tapasztalatai is azt mutatják, hogy számtalan elkóborolt vagy ellopott kutya visszatalált már gazdájához a mikrochipeknek köszönhetően. Bár a rendőrök nem tudják lekövetni egy-egy állat hollétét az eltűnése után, de ha egy ellopott állatot orvoshoz visznek, a chip alapján a központi rendszer azonnal jelzi, hogy a kutyát egy másik gazdi várja haza.

kutya
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék