Sokat fizet a fűtésért? Mutatjuk, hogyan spórolhat

ma7 2019. január 05., 09:27

A lakásban soha ne zárjuk le teljesen a fűtést, ugyanis ezután sokkal költségesebb annak normál hőmérsékletre történő felfűtése. A Szlovákiai Hőszolgáltatók Szövetsége a termosztatikus radiátorszelepek használatát javasolja, melyekkel a helyiség hőmérsékletét a kívánt fokon tarthatjuk.

Az egyes helyiségeket fűtsük a rendeltetésük szerint, a nappali, vagy a gyerekszoba például legyen melegebb, mint a háló, hiszen hűvös szobában jobb aludni. A fürdőszobában pedig elég, ha az esti fürdésre állítjuk be a magasabb hőmérsékletet, hogy ne fűtsük napközben feleslegesen.

A helyiségeket tanácsos szükség szerint fűteni, azok rendeltetése szerint. A termosztatikus radiátorszelepet olyan állásba helyezzük, hogy optimális hőmérsékletet biztosítson az adott helyiségben. Ez általában a gyerekszobában 21 Celsius fok, a konyhában 20 Celsius fok és a hálószobában pedig 19 Celsius fok.

Azokban a helyiségekben, ahol csak ritkán tartózkodunk, csökkentsük a hőmérsékletet. Éjszaka minden helyiségben vegyük lejjebb a fűtést, a lakásban megfelelő öltözék viselését javasoljuk, hogy a lenge öltözék ne ösztönözzön bennünket túlfűtésre.

Ne takarjuk el a radiátorokat!

Ne takarjuk el a radiátorokat függönyökkel, vagy ülőalkalmatossággal, ez akadályozza a meleg áramlását a helyiségben! A nyílászárók megfelelő szigetelése elengedhetetlen, ha spórolni akarunk. Szellőztetni 3-5 percig teljesen kitárt ablak mellett érdemes.

A radiátor elé lógó függöny, vagy a fűtőtesten száradó ruha akadályozza a meleg levegő áramlását.

Szárítsunk ruhaszárítón, a függönyt pedig húzzuk el, és hagyjuk, hogy a szobában szétáradjon a kellemes meleg!

Hasznosítsuk a háztartásban keletkező hőt!

A háztartásban rengeteg hő keletkezik a házimunkák során: vasalás, sütés, főzés és a háztartási gépek használata közben. Ezt a termosztatikus radiátorszelep megfelelő beállítása esetén hasznosíthatjuk a helyiség fűtésére is.

Ugyanilyen fontos a kinti hő felhasználása, ezért a napsütéses napokon ne használjuk az árnyékolókat (redőny, roló, szalagfüggöny), engedjük, hogy a napfény szabadon áramolhasson az ablakon keresztül!

Forrás: teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS