Salvini a bírósággal is szembemegy - nem engedi kikötni a hajókat

ma7 2019. augusztus 14., 19:48

Egy római bíróság ítélete szerint Olaszországnak engednie kell, hogy a tengeren várakozó menekültszállító hajók behajózzanak a vizeire. Salvini kijelentette: NEM!

Fotó: AFP

Bár a bíróság ítélete nem mondja ki, hogy a Földközi-tengeren várakozó spanyol Open Arms és a francia Ocean Viking kiköthetnek-e valamely olasz kikötőben, arról meg pláne nem rendelkezik, partra léphetne-e utasai, mindkét NGO vezetői fontos lépésnek tartják a római bíróság határozatát. A két hajón egyébként összesen mintegy félezer migráns tartózkodik. A legénység terve az, hogy olasz vizekre érve azonnal kérik a hajó egészségügyi kiürítését.

A bíróság kimondta, az Open Arms panasza "nem tűnik jogilag teljesen megalapozatlannak."

Mivel a hajó "kirívóan nehéz" helyzetbe került, az olasz államnak engedélyeznie kell, hogy beléphessen felségvizeire, s a leginkább rászoruló utasoknak orvosi ellátást kell kapniuk.

Evakuálni kellett egy családot az Open Arms bevándorlókat szállító hajójáról
Egy négytagú család egyik gyermeke szorult sürgős orvosi ellátásra.

Éppen a mai nap folyamán egy család leszállhatott az Open Arms hajóról, miután egyik gyermeküket sürgősen kórházba kellett szállítani.

Salvini a döntésre reagálva közölte, továbbra sem fogja hagyni a hajók belépését, mert mint mondta:

Nem leszek embercsempészek cinkosa!"

A belügyminisztérium közleményében tudatta, fellebbez a bíróság döntése ellen, mert az nem volt minden szükséges információ birtokában annak meghozatalakor, majd kiemelte, az Open Arms hetek óta köröz a nemzetközi vizeken, és szisztematikusan gyűjti be a tengeren érkező bevándorlókat.

Forrás: Reuters
0 HOZZÁSZÓLÁS