Kilenc évet kapott Henry Acorda gyilkosa.

ma7 | TASR 2019. szeptember 17., 13:03

Döntött a Pozsonyi Kerületi Bíróság, kilenc évet kap Henry Acorda gyilkosa.

Fotó: Facebook

Kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolásával vádolt Juraj Hossút. Az ítéletet a Pozsonyi Kerületi Bíróság háromtagú bírói tanácsa mondta ki kedden.

A kerületi bíróság ezzel az ítélettel felülbírálta a járási bíróság májusi döntését, amely hat év szabadságvesztést rótt ki Hossu-ra.

A kerületi bíróság a szabadságvesztésen túl kötelező elvonókúrát is előírt Henry Acorda gyilkosának, aki büntetését a a legenyhébb minősítésű büntetés- végrehajtási intézetben lesz kénytelen letölteni.

Mind az ügyész, mind a védőügyvéd fellebbezett az ítélet ellen.

FRISSÍTÉS

A fellebbviteli bíróság kedden helyt adott a pozsonyi kerületi ügyész és részben a hozzátartozók, vagyis a kárvallottak fellebbezésének is. A vádlott és az ügyvédje fellebbezését elvetette. A bíróság az elítélt alkoholproblémáival összefüggésben elrendelte a rehabilitációs kezelést. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A kerületi bíróság keddi döntésével eltörölte a Pozsony I Járásbíróság májusi ítéletét.

Utóbbi Hossút hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa ugyanakkor hét év.

A járási bíróság azért enyhítette rendkívüli mértékben a büntetést, mert egy szakértői vélemény szerint a vádlott nem volt beszámítható állapotban.

A kerületi bíróság szerint az elsőfokú bíróság helytelenül járt el, hiszen a vádlott önszántából, szándékosan vált beszámíthatatlanná. Az ítélet jogerős.

„Az egyetlen enyhítő körülmény az volt, hogy a vádlott beismerte a bűnösségét. A kerületi bíróság minden mást a vádlottat terhelő körülményként könyvelt el” – jelentette ki Šamko. A bíróság szerint az, hogy az elítélt alkohol és gyógyszerek hatása alatt követett el bűncselekményt, nem elég indok arra, hogy enyhébb bánásmódban részesüljön.

A bíróság a temetési költségek térítése mellett erkölcsi jóvátétel odaítéléséről is döntött az elhunyt édesanyja javára. Ez utóbbi összege 50 000 euró. A többi sértettnek – az elhunyt testvéreinek - polgári peres eljárást ajánlott.

„Amennyiben a bíróság nem is rendelné el a rehabilitációs kezelést, akkor is jelentkeznék. A fogva tartásom alatt nem látogattam rendszeresen pszichiátert, csak egyszer beszélgettem egy pszichológussal. Ennek hatására abbahagytam a Paretin, Lexaurin nevű gyógyszerek szedését. Ezeket nagyjából egy évig szedtem, mert szorongtam. Alkoholt csak nagyon ritkán fogyasztottam. Nem voltam agresszív” – jelentette ki a bíróság előtt Hossu még az ítélethirdetés előtt. Állítása szerint azután, hogy a gyógyszerekre alkoholt ivott, néha semmire sem emlékezett. Volt, hogy önmagában tett kárt, például összekaparta magát dörzspapírral.

Az első, januári tárgyaláson a vádlott kijelentette: nem tagadja, amit elkövetett, de nem ért egyet a tett jogi besorolásával. Állítása szerint az incidenst megelőző estén sokat ivott egy céges rendezvényen a kollégáival. Egyben beismerte, hogy korábban pszichiáterhez járt, és nyugtatókat szedett. Henry Acordát bevallása szerint azért támadta meg, mert azt hitte, hogy bántani akarja a társaságában lévő nőket.

A történtekre csak homályosan emlékezett.

Elismerte, hogy a városba boxert hordott magával egyfajta talizmánként. Állítása szerint sosem használta.

Juraj Hossu 2018. május 26-án hajnalban, 4:45 körül támadt rá a Fülöp-szigeteki férfira Pozsony belvárosában, az Obchodná utcában. A külföldi két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni. Hossu egyebek mellett többször belerúgott az áldozatába, amikor az már a földre került. A Fülöp-szigeteki férfi elvesztette az eszméletét. Agyvérzést kapott, és néhány nappal az incidens után a kórházban belehalt a sérüléseibe.
0 HOZZÁSZÓLÁS