2019. augusztus 21., 13:09

Richard Raši egymaga simán hozza azt, amit három majom

A mai nap folyamán újra összeült a szlovák kormány, a hírügynökségek félóránként jelntkeznek egy-egy sajtóközleménnyel. Richard Raši különösen sokat nyilatkozik ma, de csodálatraméltó módon sikerül semmit sem mondania.

Peter Pellegrini, Richard Rasi
Fotó: TASR

A befektetésekért és információs technológiáért felelős miniszterelnök-helyettes Pellegrini lehetséges pártváltását úgy kommentálta, nem hallott, és nem is tud arról, hogy a miniszterelnök otthagyná a Smer-t, és új párt után nézne a közelgő parlamenti választások előtt. Raši a pár órája kezdődött kormányülés előtt nyilatkozta ezt, reagálva arra a hetekkel ezelőtt felröppent híresztelésre, hogy Pellegrini csatlakozna az egykori belügyminiszter, Tomáš Drucker formálódó pártjához.

Nem tudok erre mit reagálni. Nem hallottam róla soha, hogy Pellegrini itthagyná a pártot.

Drucker eddig nem kereste meg Rašit – állítja ez utóbbi, aki szerint az új párt semmi másról nem szól, minthogy néhány ember kiélhesse személyes ambícióit. Egyébként Pellegrini is cáfolta, hogy tárgyaltak volna Druckerrel, bár a miniszterelnök több ponton is összekülönbözött mostanában pártjával. Kifogásolhatónak tartja például, hogy az egykori rendőrfőkapitány helyet kapjon a Smer-SD listáján, de mind mondta, egyéb személyi problémái is vannak a választási listával kapcsolatban.

Raši Andrea Kalavská, egészségügyi miniszter távozásával kapcsolatban sem nyilatkozott semmi érdemlegeset. Annyit közölt, szerinte Kalavská nem fog lemondani pozíciójáról, miután összekülönbözött saját pártja elnökével, Robert Ficoval azon, hogy a kórháztörvény tervezett módosítását milyen formában terjesszék elő. Fico alkotmányos törvény formájában, míg az egészségügyi tárca vezetője klasszikus törvény formájában kívánta ezt megtenni. Így is történt.

Fico erre úgy reagált, a miniszterasszony jobban teszi, ha elgondolkozik saját politikai jövőjén. Érthető, hogy politikailag nem túl egészséges dolog szembemenni a frakció akaratával, és ha a törvény a beterjesztés formája miatt megbukik, következményeit valószínűleg Kalavskának kell majd viselnie.

Raši nyilatkozataiból és az utóbbi hetek apró-cseprő híreiből nagyon úgy tűnik, korántsincs meg az egység a legnagyobb kormánypárt soraiban. Szinte bizonyos, hogy a választásokig hátralevő bő fél évben még néhány nagyformátumú politikusuk távozik soraikból, a kérdés inkább csak az, ki lesz a következő, aki Drucker után szembe fordul Ficoval és pártjával.

Megosztás
Címkék