2019. július 17., 17:21

Rengeteg hiányosságot találtak a szabadulószobák ellenőrzése során

Összesen 106 hiányosságot fedeztek fel a tűzoltó szakértők a szabadulószobák országos tűzbiztonsági ellenőrzése során – tájékoztatta a szlovák sajtóirodát Katarína Križanová, az országos tűzoltó-parancsnokság munkatársa.

szabadulo-ellenorzes-rend.jpg
Fotó: ma7

A szlovákiai ellenőrzést azután rendelték el, hogy a lengyelországi Koszalinban tavasszal tűz ütött ki egy szabadulószobában és öt fiatal lány nem tudott kimenekülni.

A biztonsági ellenőrzések során kiderült, hogy csak körülbelül minden tízedik szabaduló szobarendszerben van vészkijárat, hordozható tűzoltókészülék, biztonsági világítás, a tűz továbbterjedését akadályozó biztonsági ajtó, tömlős tűzcsap és elektronikus központi tűzjelző-berendezés.

A tűzoltóság 48 üzemeltetőnél végzett ellenőrzést, összesen 106 hiányosságot fedezett fel. Három üzemeltetőt bírságolt meg, kettőt Eperjes, egyet Kassa megyében, 700 euró összértékben. 
Az ellenőrzések során az is kiderült, hogy egyes szabadulószobákban a játék során nyílt lángot is használnak, ráadásul gyúlékony anyagok közelében.

Egyetlen szabadulószobát sem erre a konkrét célra építettek, hanem eredetileg más célokra használt épületekben alakították ki őket, és az esetek 90 százalékában erről nem is tájékoztatták az építésügyi hivatalt”

- részletezte Križanová.

A szakértők több biztonsági intézkedés bevezetését írták elő az üzemeltetőknek: az ilyen objektumokban két vészkijáratot kell kialakítani, biztonsági kamerarendszert kell felszerelni és meg kell tiltani a nyílt láng használatát.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.