2018. október 15., 10:38

Rekordalacsony a Duna vízállása Komáromnál

A Duna vízállása Komáromnál ma reggel történelmi mélypontra esett, a vízmérce a magyar oldalon mindössze 11 cm-t mutatott.

alacsony vízszint
Fotó: Csicsay Imre

A nyár végi katasztrofálisan alacsony vízszintek után most ismét extrém alacsony a Duna vízállása, sőt. Október 15-én reggel hatkor Komáromnál mindössze 11 centimétert mutatott a vízmérce.

A meder sajátosságai miatt ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a határfolyó túloldalán Révkomáromnál ennél magasabb vízállást mérnek. Ott például október 14-én reggel 66 centimétert mértek, míg a magyar oldalon 19-et. 15-i adatok Révkomáromból még nem állnak rendelkezésünkre.

Az Észak-Dunántúli vízügyi Igazgatóság már a hét vége előtt figyelmeztetett egyébként, hogy mivel a környező országokban, így folyóink vízgyűjtő területein sem hullott jelentősebb mennyiségű eső már több hete, az előttünk álló napokban a vízállások (és vízhozamok) az eddigi legalacsonyabb értékeket is megközelíthetik, kedvezőtlen esetben akár el is érhetik. Erre elsősorban Komárom térségében és az alatta lévő szakaszon lehet számítani.

Megosztás
Címkék