Rasszizmus az isten házában?

ma7 | TASR, ma7 2019. május 26., 11:43

Szombaton a nagyszombati Szent Miklós Bazilikában helyi kisgyerekek az oltár elé álltak, hogy először felvegyék az áldozás szentségét. Az ünnepi eseményre a hagyományos módon került sor, noha néhány órával azt megelőzően egy botrány fenyegetett.

Illusztráció Fotó: Archívum

Néhány szülő ugyanis nem szerette volna, ha gyermekeik mellett az oltár előtti padon egy roma kislány is helyet foglalna és a többiekkel együtt részesülne az első áldozás szentségében. A gyermek anyukája a közösségi hálón tette szóvá a kirekesztés szándékát és afelől érdeklődött, hol tehetne panaszt a plébániára.

Képgalériánk:
Jozef Viskupič Fotó: TASR

A gyerekek között ott volt Nagyszombat megye főispánjának, Jozef Viskupičnak a fia is. Ő akkor értesült a problémáról, amikor belépett a templomba. Mivel a kislányt egy hátsó padba ültették, megkereste a káplánt és közölte vele, hogy ez a fajta szegregáció számára elfogadhatatlan, és szeretné, ha a kislány a többi gyerekkel egy padban foglalhatna helyet. A káplán beleegyezett, amit a megyefőnök a szertartást követő rögtönzött beszédben megköszönt és helyes cselekedetnek minősített, „mivel Isten előtt mindnyájan egyenlők vagyunk” - jegyezte meg.

Forrás: topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS