2019. október 21., 13:46

"Érdeklődés hiányában" elmarad a PS-Spolu koalíciója Kiska pártjával

A korábbi pletykákkal ellentétben a Progresszív Szlovákia – Együtt koalíció nem a Kiska-féle Az Emberekért párt koalíciós partnereként vág neki a jövőre esedékes választásoknak.

kiska truban beblavy
Fotó: TASR

Nem jön létre a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko – PS), Együtt (Spolu) és Az Emberekért (Za ľudí) pártok hármas koalíciója, amely a tervek szerint a Változás Tömbje nevet kapta volna a keresztségben. Ezt Michal Truban és Andrej Kiska pártvezetők közölték hétfőn.

A PS-Együtt képviselői meg vannak róla győződve, hogy a hármas koalíció lenne a legjobb lehetőség arra, hogy az egyes pártok megmutassák: változást akarnak, és ezért hajlandóak az együttműködésre.

Kiskáék a döntés előtt a támogatottságot is figyelembe vették. Úgy vélik, hogy a hármas koalíció sem lenne elég a kormányváltáshoz, így pártja elnöksége nemet mondott Trubanék ajánlatára.

Michal Truban közösségi oldalán csalódottságának adott hangot, szerinte Kiska elutasította annak lehetőségét, hogy együtt győzzék le a Smert. Ugyanakkor kijelentette, szívesen kötne velük egy megnemtámadási szerződést, hiszen továbbra is legközelebbi partnerükként tartja számon őket, illetve a KDH-t.
Kiska ugyanakkor úgy nyilatkozott, felméréseik szerint választóik közel harmada elutasítja az együttműködést, azt sokkal szélesebb körre kell kiterjeszteni. A volt köztársasági elnök azt szorgalmazza, az ellenzék minél több pártját vonják be az együttműködésbe, úgy az SaS-t, mint a KDH-t, illetve az OĽaNO-t.
Megosztás
Címkék