Pompeo: Szlovákia mindig megbízható partnere volt az Egyesült Államoknak

ma7 | TASR 2019. február 12., 14:48

Szlovákia és az Egyesült Államok kapcsolata közös értékekre épül, és ezeket az értékeket védeni kell. Ezt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mondta a dévényi vár alatti Szabadság-kapunál. Hozzátette: az USA készen áll arra, hogy a következő évtizedekben is Szlovákia mellett álljon – barátként, partnerként és szövetségesként is.

Fotó: TASR

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel az Európai Unió és az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatairól, a védelmi és biztonsági együttműködésről, valamint a gazdasági kapcsolatokról tárgyalt.

Partnerség és együttműködés

„Szlovákia az autógyártás nagyhatalmaként nagyon érzékenyen fogja figyelni az EU és az USA közötti üzleti kapcsolatok esetleges megváltozását, mert ezeknek közvetlen hatása lehet a szlovák iparra” – jelentette ki Pellegrini. Ugyanakkor kiemelte, hogy az amerikai külügyminiszter egy olyan időszakban érkezik az országba, mikor Szlovákia nagyon aktív tevékenységet folytat a nemzetközi diplomácia területén, hiszen szlovák elnökség alatt vannak jelenleg a V4-es államok, ahogy az EBESZ és az OECD is.

Pompeo nagyra értékelte, hogy a többoldalú szervezeteken belül Szlovákia mindig megbízható partnere volt az Egyesült Államoknak, ezenkívül pedig arról biztosította a kormányfőt, hogy ezt viszonozni fogja. Mint azt a miniszter elmondta, a rövid látogatása alatt szeretné hangsúlyozni az USA és Szlovákia közötti kapcsolattartás fontosságát, és versenybe akar szállni azokkal, akik Szlovákiában is megpróbálják aláásni a demokrácia és a szabadság eszméjét.

A kormányfő és a miniszter Szlovákia és az USA közötti üzleti kapcsolatokról is beszélni fog, amelyek mindkettejük számára nagyon fontosak. „Szlovákiában több mint 120 amerikai cég működik, amelyeknek több ezer alkalmazottjuk van” – emlékeztetett Pellegrini.

Közös értékek

A külügyminiszter a szlovák Politikai Foglyok Konföderációjával is találkozott az emlékműnél, és nagyra értékelte a bátorságukat. „Az olyan emlékművek, mint amilyen mellett állok, azt biztosítják, hogy el ne felejtsük, hogy mi a tét” – jelentette ki Pompeo azzal, hogy hatalmas megtiszteltetés a számára, hogy leróhatja tiszteletét az előtt a több mint 400 ember előtt, akik életüket vesztették, mert megpróbáltak megszökni a kommunizmusból. „Tudták, hogy a szökéssel az életüket kockáztatják, mégis megpróbálták. Ilyen az emberek szabadság iránti vágya” – állapította meg.

Pompeo megemlítette a vasfüggönnyel való tapasztalatát is, amikor fiatal katonaként a csehszlovák határon őrjáratozott. Nagyra értékelte Szlovákia döntését, mely szerint a kommunizmus bukása után az ország a demokratikus államok közösségéhez csatlakozott. „Szlovákia sosem volt olyan független és olyan gyorsan fejlődő állam, mint manapság” – véli. Ugyanakkor figyelmeztetett azoknak az erőknek a jelenlétére, amelyek veszélybe sodorhatják azokat a közös értékeket, amelyeken az amerikai-szlovák kapcsolatok állnak. Megemlítette az orosz agressziót, amely „alá akarja ásni a szabadságot ezen a kontinensen”, illetve Kínát, amely „nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és egyre növeli a külföldi befolyását”.

Húsz év után

Pompeo személyében húsz év után először látogatott amerikai külügyminiszter Szlovákiába. A látogatást Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter történelminek, a lezajlott megbeszélést pedig nagyon hasznosnak nevezte a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Az amerikai külügyminiszter a megbeszélést gyümölcsözőnek nevezte, és leszögezte, hogy a két ország védelmi prioritásai közösek.

A megbeszélés napirendjén a Huawei-ügy mellett a venezuelai helyzet is szerepelt, illetve Szlovákiának az EBESZ soros elnökeként megfogalmazott prioritásai - köztük Ukrajna -, továbbá az uniós keleti partnerség és a Nyugat-Balkán témája.

A húsz évvel ezelőtt külügyminiszteri tárgyalásokar utalva, Miroslav Lajčák leszögezte: a két ország közti párbeszéd ma minőségileg teljesen más szinten van, mint akkor, mert ma partnerekről és szövetségesekről van szó. Lajčák hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak - amelynek Szlovákiai is része - a jövőben is a legszorosabb partnereknek és szövetségeseknek kell maradniuk.

"Ilyen fejlett partnerség mellett természetes, hogy vannak olyan kérdések is, amelyekben nem kell egyetértenünk, de fontos, hogy ezeket a nézeteket megoszthassuk egymással a közös álláspont kialakítása érdekében, annak tudatában, hogy együtt erősebbek vagyunk" - jelentette ki Lajćák. 

Lajčák a megbeszélés témáit ismertetve kiemelte a kétoldalú együttműködést, azon belül a védelmi és biztonsági együttműködést.

Az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón leszögezte: a két országnak közösek a védelmi prioritásai. Hozzátette: mindkét ország tudatosítja "milyen agresszíven viselkedik Oroszország" , Szlovákia pedig tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a NATO-n belüli együttműködés. Pompeo utóbbival összefüggésben említést tett a Pozsony által tavaly jóváhagyott - az ország történetében legnagyobb értékűnek számító - vadászrepülőgép beszerzésről illetve az azt megelőző a helikoptervásárlásról is. Szlovákia mindkét esetben amerikai gyártású eszközöket vásárolt. Mindezek - vélekedett Pompeo - hathatósan hozzájárulnak a két ország közti biztonsági együttműködés fejlesztéséhez.

Az amerikai külügyminiszter szlovákiai látogatása korábbi szakaszában, a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél mondott beszédében szót emelt Kína "erősödő befolyása" ellen is, ott Oroszországgal kapcsolatban úgy vélekedett: "az orosz agresszió aláássa a kontinens szabadságát."

Mike Pompeo egy a Huawei ügyet és az amerikai- európai uniós kereskedelmi kapcsolatok jövőjét firtató kérdésre válaszolva leszögezte: országa az EU partnere akar lenni. A Huawei ügy kapcsán hozzátette: azt akarják, hogy a partnereik is tudjanak a "kockázatokról" , mert biztos benne, hogy ezek ismeretében "jó döntéseket" fognak hozni.

0 HOZZÁSZÓLÁS