2019. szeptember 2., 16:28

Pénteken az ellenzék megpróbálja leváltani a kormányfőt

A TASR információi szerint Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt pénteken (szeptember 6.) megpróbálják leváltani a parlamentben. Az erről szóló szavazás előtt foglalják el helyüket a parlamentben azok a képviselők, akik az Európai Parlamentbe távozó képviselőket fogják váltani. Ezen a héten koalíciós tanács is lesz.

Peter Pellegrini
Médialapozó
Fotó: TASR

A kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt az ellenzék nyújtotta be annak ürügyén, hogy a kormányfő nem váltotta le Monika Jankovskát, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát. A távozását azért követelte az ellenzék, mert Jankovská kapcsolatban állt Marian K-val, akit Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának a megrendelésével gyanúsítanak.

Az ülés összehívását 32 ellenzéki képviselő támogatta az OĽaNO, SaS, Sme rodina soraiból, akikhez független képviselők is csatlakoztak.

Az OĽaNO felszólította a kormányfőt, hogy váltsa le Jankovskát, és tüntetést szervezett az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt.

A kormányfő szerint Matovič ezzel csak azt próbálja elfedni, hogy korábban ő maga is találkozgatott Marian K-val. Pellegrini ismét kijelentette: amennyiben beigazolódik a Jankovská személyével kapcsolatban felmerült gyanú, felszólítja Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi minisztert, hogy terjessze elő a leváltását. Mint elmondta:

csak akkor fog lépni az ügyben, ha hiteles információk jutnak a birtokába.

A Smer-SD párt kiállt a kormányfő mellett. Robert Fico pártelnök szerint az indítvány megalapozatlan és nevetséges. Hozzátette:

a SMER a kormányt és a kormányfőt minden lehetséges eszközzel védeni fogják.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) lefoglalta Jankovská mobiltelefonját. A nyilvánosságra került információk szerint Jankovská intenzív telefonos kapcsolatban állt Marian K.-val. Ezt ő tagadja, és azt állítja, sosem találkoztak.

Fotó:  topky.sk

Zuzana Čaputová államfő kijelentette, elfogadhatatlan, hogy Jankovská az államtitkári poszton maradjon. Gál Gábor igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, azonnal indítványozza Jankovská leváltását, amint bizonyíték lesz arra, hogy kapcsolatban állt Marian K.-val. Arra az esetre, ha a Smer-SD ezt követően is ragaszkodna ahhoz, hogy Jankovská államtitkár maradjon, Gál kilátásba helyezte  lemondását.

Peter Pellegrini
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.