2019. április 13., 15:40

Pellegrini marad a Smerben és nem zárta ki, hogy Robert Fico helyébe lépjen

Peter Pellegrini a Radio Slovensko Szombati dialógus adásában beszélt politikai jövőjéről. Spekulációnak nevezte azokat a találgatásokat, amelyek arról szólnak, hogy más pártba igazolna át. „Nem vagyok az az ember, aki pártról pártra ugrálna, és öt év alatt négy pártrikót is kicserélne, csak azért, mert nem érezném magam tökéletesen ott, ahol vagyok” – jelentette ki.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Majd folytatta– nem akarja úgy végezni, mint sok más politikus, akik karrierjük során több pártot is megjártak. Ha nem tudná átültetni a gondolatait, vagy nem érezné a párt vezetőségének a támogatását, inkább elmenne a politikából, minthogy más pártba lépjen át.

Belépne Robert Fico helyébe?

Azt a lehetőséget Pellegrini nem zárta ki, hogy átvenné Robert Fico helyét, de a kérdésre csak annyit mondott: „Ilyen kérdésre nem fogok most felelni. Ha majd kialakul ilyen helyzet, akkor majd beszélhetünk róla. Nem szívesen felelek a mi történne, ha kezdetű kérdésekre.”

A kérdést az indokolta, hogy az utóbbi időben több súrlódási felület is mutatkozott Pellegrini és Fico között. Eltértek a nézeteik az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztása során, az államfőválasztás értékelésénél, vagy Peter Kažimír, pénzügyminiszter utódlásánál.

A kormányfő a beszélgetés végén hangsúlyozta, hogy a Smerben jelenleg nem kérdés az elnökcsere, és a párt vezetője továbbra is Fico. „A Smernek megvan az elnöke, aki Robert Ficonak hívnak, akinek megvan a támogatottsága a pártstruktúráknál” – jelentette ki.

A legnagyobb kormánypártra váró témák

Pellegrini elmondta azt is, hogy a Smer szűkebb vezetése megegyezett, hogy a pártban az államfőválasztás eredményeit mélyebben át kell beszélniük. A Smer eddig azt nyilvánította ki, hogy az államfőválasztás második körében bár Maroš Šefčovič alul maradt Zuzanou Čaputovával szemben, a kormánypárt mégis megerősödve jött ki ebből.

Ezt a hozzáállást kritizálta Kažimír pénzügyminiszter is, akihez rövidesen csatlakozott Pellegrini is. „A pártnak fejlődnie kell az elkövetkező időben, és a viták segítenek új irányok, új típusú politika megtalálásában” – magyarázta Pellegrini.

Megosztás
Címkék