2019. május 22., 18:10

Pellegrini: Fel kell készülnünk az új technológiákra

A modern technológiák jelentik a jövőt, de ezeknek mindig az embereket kell szolgálniuk. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki szerdán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi miniszteri találkozóján. Idén Szlovákia tölti be az OECD minisztertanácsának elnöki posztját. A szlovák elnökség fő témája: „A digitális transzformáció kiaknázása a fenntartható fejlődés terén - lehetőségek és kihívások”.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

A miniszterelnök szerint Szlovákiának is fel kell készülnie a jövőre, ezzel együtt pedig a modern technológiákra. „Ipari ország vagyunk, de fel kell készülnünk rá, hogy a javakat egyre inkább a virtuális világban fogják előállítani” – hangsúlyozta Pellegrini, hozzátéve: az emberek nem válhatnak a „technológiák rabszolgáivá”.

A technológiák, melyeket emberek találtak ki, értünk vannak, és elsősorban minket kell szolgálniuk. Meg kell könnyíteniük az életünket, és hozzásegíteni minket ahhoz, hogy jobban tájékozódhassunk és jobb szolgáltatásokhoz juthassunk”

– húzta alá a szlovák kormányfő.

Hasonló véleményen van Ángel Gurría, az OECD főtitkára is. „Az igazi kihívás a technológiák kiaknázása az emberek életminőségének javítására” – állapította meg. Példaként olyan területeket említett, mint az oktatás, az egészségügy, illetve az adózás.

Az ülésen szóba került a mesterséges intelligencia témaköre is. Pellegrini rámutatott: a fejlesztések során mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az algoritmusok a jövőben se legyenek képesek valakit diszkriminálni vagy kiutasítani a digitális térből, megvonva tőle a különféle technológiákhoz való hozzáférést.

A szlovák kormányfő szerint be kell vezetni a „digitális humanizmus” fogalmát. Elmondása szerint ez olyan szabálykészletet jelentene, amely a digitális világban való magatartást szabályozná.

A találkozón elfogadtak egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos ajánlást is. Ennek keretében az OECD és a partnerországok megegyeztek, hogy be fogják tartani a nemzetközi szabványokat, melyek célja biztosítani, hogy minden mesterséges intelligenciára épülő rendszer biztonságos és megbízható legyen. További törekvés, hogy a kormányok, az egyes szervezetek és az egyének olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszereket építsenek, amelyek elsősorban az emberek érdekeit szolgálják

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.