2019. július 6., 18:26

Pártvezetők fóruma - az identitás megőrzését értékként kell megélnünk

Pártvezetők és ifjúsági szervezetek vezetői voltak vendégek a Martfeszt szombati napjának utolsó közéleti fórumán. A beszélgetést médiacsaládunk főszerkesztője, Molnár Judit vezette.

pártelnöki fórum
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: ma7.sk

A beszélgetés kezdetén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, 

soha korábban nem voltak olyan jók a szerb-magyar államközi kapcsolatok, mint most.

Az elmúlt 170 évben nem volt egyetlen történelmi esemény sem, amelyben a magyarok és a szerbek egy oldalon lettek volna. Innen sikerült eljutni a mai helyzetig - hangsúlyozta Pásztor.

Fotó:  ma7.sk

Ha ez sikerülhetett, hasonló megbékélés létrejöhet a többi szomszédos nemzettel is.

Elsődleges cél a vajdasági magyarság identitásának megőrzése, és Szerbia boldogulása, amely elősegíti a magyarság megerősödését is - tette hozzá Pásztor.

Menyhárt József, az MKP elnöke szerint az elmúlt hetek az EP-választások értékeléséről szóltak.

Leszűrhető a tanulság, hogy a párt számíthat a fiatal politikusokra.

A tavalyi év legnagyobb sikerét az önkormányzati választáson érte el az MKP - sikerült növelnie a megválasztott településvezetői számát.

Az államfőválasztás kudarccal végződött, ez visszavetette a pártot, amely megmutatkozott az EP-választáson is.

A választás tanulsága az, hogy felelőtlenség lenne önállóan nekigyürkőzni a választásoknak, közös fellépésre van szükség.

Az a veszély fenyeget, hogy nem lesz magyar képviselet a pozsonyi parlamentben.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke a magyar kormány nemzetpolitikájáról, a határon túli közösségek megerősítéséről beszélt a szépszámú közönségnek. Böröcz egy Reagen-idézettel nyitotta gondolatmenetét, mondván "a szabadság mindig egy nemzedékre van a kihalástól". Böröcz a visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozva kijelentette, a V4 sikeressége alapvető hatással van a magyar nemzet boldogulására, Magyarországnak egy jól működő V4 mindig hasznot jelent.

Szerbiának, Horvátországnak, sőt akár Romániának is helye lehet a visegrádi együttműködés soraiban.

A Fidelitas elnöke felhívta a figyelmet arra a tévképzetre is, hogy a magyarok másodrendű, pusztán haszonélvező állampolgárai lennének az Európai Uniónak. A magyar kormány rengeteget dolgozott azon, hogy a 2002 és 2010 között elkövetett gazdasági hibákat korrigálni lehessen, jelenleg kilenc évnyi kormányzás után úgy tűnik, sikeresen.

Böröcz szerint az irány jó, így a Fidelitas egyik legfőbb feladata éppen az, hogy a fiatalokat is bevonja ebbe a folyamatba.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet vezetőjét, az erdélyi Olteán Csongort az úzvölgyi temető körül kialakult áldatlan állapotról kérdezték. Olteán ott volt az ominózus incidenskor.

Elmondta, tényleges veszélyben érezte az életét,

de mindenképp helyes döntésnek tartja, hogy a székelyek békésen tiltakoztak, szerinte borzasztó következményei lehettek volna egy esetleges összecsapásnak. Pozitívnak tartja, hogy a magyar kormány ugyan határozottan kiállt az erdélyi magyarok mellett, túl mélyen mégsem ártotta bele magát, hiszen - véli Olteán - ezzel csak a román fél malmára hajtanák a vizet. Az EP-választások eredményét sikerként könyveli el, a jó mozgosításnak, a fegyelmezett kommunikációnak köszönhetően sikerült két képviselőt is az EP-be delegálniuk.

Fotó:  ma7.sk

Hordósi Dániel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösség ifjúsági alelnöke 26 éve alakult pártja nevében köszöntötte a hallgatóságot. Hordósi kiemelte, bár egyre kisebb, egyre fogyó tizenötezres horvátországi magyar kisebbséget kell képviselniük, pozitívan tekintenek a jövőbe. Soha korábban nem volt ilyen egységes a helyi magyarság, a kisebbségi önkormányzati választásokon 85-90 százalékos eredményt sikerült elérniük. Kijelentette, 

a horvátországi magyarság reneszánszát éli,

köszönhetően nemcsak a budapesti, de a zágrábi kormány támogatásának is.

Pásztor István a közösségi politizálás "diktatórikus" aspektusait hangsúlyozta. Kiemelte, szükség van az egyirányú, egységes érdekképviseletre, a demokratikus módon elfogadott irányvonal mellett ki kell tartani, bár ez nem mindig egyszerű.

A kutyák ugatnak, a karavánnak haladnia kell

- utalt a gyors döntéshozatal szükségességére Pásztor István.

A közösség egységét folyamatosan építeni kell - hangsúlyozta Pásztor, aki hozzátette értékként kell megélni az identitás megőrzését.

Böröcz László szerint nem az elszenvedett sérelmeket kell ragozni, hanem a lehetőségeket kell kihasználni.

Könnyű kritizálni, építeni nehezebb

- hangsúlyozta Böröcz.

Menyhárt József szerint egy-egy közösség presztízsét a gazdasági erővel lehet megalapozni. A többi magyar párttal folytatott tárgyalásokon a megoldás lehetőségeit fogják keresni.

Szükség van azokra, akik  korábbi választásokon otthon maradtak, vagy másokra szavaztak

- emiatt kikerülhetetlenül szükség van az összefogásra - emelte ki a pártelnök. 

pártelnöki fórum
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.