2018. október 16., 17:45

Pályázati lehetőség! Családokat segítő határon túli magyar civil és egyházi szervezeteknek, vállalkozásoknak

2018 a külhoni magyar családok éve, melyről a Magyar Állandó Értekezlet 2017. november 10-ei ülésén határozott, és megvalósítására a Nemzetpolitikai Államtitkárság rendelkezésére 1 milliárd forintot bocsátott a magyar kormány.

201803071246330.kulhoni-csaladok-eve-potapi.jpg
Médialapozó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára október 16-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a tematikus év záróakkordjaként 200 millió forint nagyságrendű pályázatot hirdetnek meg Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában működő olyan magyar civil szervezetek, egyházi szervezetek, gazdasági társaságok és vállalkozók számára, amelyek családokat segítő tevékenységet is kifejtenek. A megpályázható összeg pályázónként 250.000 – 2 millió Ft között lehet. A vissza nem térítendő támogatás egy összegben történik, és még ez év december közepéig realizálódik a sikeres pályázók részére. Önrész feltüntetése nem kötelező. Benyújtási határidő: 2018. október 31., közép-európai idő szerint 14:00 óra. A pályázatot elektronikus (e-pályázat) formában kell benyújtani a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer (NIR) segítségével, amely elérhető a BGA Zrt. honlapjáról 

Potápi államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy lehet pályázni az év során már megvalósult magyar vonatkozású családbarát programokra is, és olyanokra is, amelyek a meghirdetést követően realizálódnak, legkésőbb 2019. április 30-ig. Mi tekinthető családbarát programnak a közeljövőben? Elmondása szerint például téli szünidei táborok, iskolafelkészítő programok, adventi és farsangi családi rendezvények stb.

A Ma7-sk azon kérdésére, hogy az iskolák mellett működő civil és nonprofit szervezetek által végzett beíratási programok beillenek-e ebbe a kategóriába, az államtitkár határozott igennel válaszolt.

A külhoni magyar családok évében a Nemzetpolitikai Államtitkárság különböző Kárpát-medencei körutakat, táborokat, magyar családok számára szervezett rendezvényeket is támogatott, és a rendelkezésére álló egy milliárd forintból külhoni magyar családbarát vállalkozások részére már tavasszal is meghirdetetett egy nagyszabású pályázatot 600 millió forint értékben. A tavaszi pályázati kiírás során 118 családbarát tevékenységre hangsúlyt fektető határon túli magyar vállalkozás lett kedvezményezett, ezért az október 16-án meghirdetett pályázatban túlnyomórészt civil valamint egyházi szervezetek (150 millió Ft) számíthatnak sikerre.

A tematikus év során számos rendezvény (például Kárpát-medencei körutak, táborok, családi programok) mellett az államtitkárság tavasszal hirdetett pályázatot 500 millió forint keretösszeggel a külhoni magyar családbarát vállalkozások támogatására. E pályázat keretét később 600 millió forintra emelték, és a beérkező 760 pályázatból 118 vállalkozást támogattak - mondta az államtitkár.

A pályázati kiírás 2018.október 16-ától a következő honlapokon érhető el:

www.bgazart.hu, www.nemzetiregiszter.hu, www.kulhonicsaladokeve.hu

201803071246330.kulhoni-csaladok-eve-potapi.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék