2018. május 24., 18:06

Őry Péter: A Szlovák Televízió évek óta törvényt sért! - VIDEÓVAL

A Szlovák Televízió évek óta megszegi a működését szabályozó törvényt, állítja Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke. A szakpolitikus márciusban a Szlovák Rádiót és Televíziót felügyelő tanácsnak írt levelében azt követeli, vizsgálják meg, miért nem tartja be a Szlovák Televízió a működését szabályozó törvény vonatkozó rendelkezését, amely szerint a közszolgálati televíziónak és rádiónak kötelessége anyanyelvi műsort szolgáltatni a lakosság nemzetiségi és etnikai összetételének számarányában.

Őry Péter: A Szlovák Televízió évek óta törvényt sért
Fotó: MKP

Őry Péter ez év márciusában fordult a felügyelő tanácshoz, kifogásolva, hogy

a nemrégiben napvilágot látott 2017-es adatok szerint a Szlovák Televíziónak 1 404 órányi magyar nyelvű műsort kellett volna szolgáltatnia, de csak 104 órányi magyar műsort sugárzott, azaz 1 300 órányi műsorral kevesebbet.

A 2017-es jelentés megállapítja,  hogy a tavalyi évben az előző évihez képest még négy órányival kevesebb magyar nyelvű műsor került adásba, ami újabb törvénysértésnek számít, valamint ezáltal ismét sérül a kisebbségek jogállása.

Havi szinten a közmédia több mint 16 ezer órányi  műsort sugároz a két közszolgálati csatornán, ebből mindössze 224 óra, amit összességében az országban élő kisebbségek részére biztosított.

Őry Péter elfogadhatatlannak tartja, hogy senki nem tartatja be a közszolgálati médiával a törvénybe foglalt kötelességét, miközben a közmédia felügyelő tanácsának két magyar tagja is van, akik szintén jóváhagyták a jelentést, nem jelezték, hogy számukra ez elfogadhatatlan. A levél elküldése óta eltelt több mint 60 nap, de válasz nem érkezett.

Őry a 2017-es jelentés adatai alapján újabb panaszt kíván tenni, amelyet közzétett a Magyar Közösség Pártja honlapján, és arra kéri a lakosokat, hogy a panaszlevelet a saját nevükben szintén juttassák el a felügyelő tanácsnak. A levél ITT letölthető.

Úgy véli, csak tömeges beadvánnyal lehet elérni, hogy az RTVS vezetése és a felügyelőtanács foglalkozzon a kérdéssel, és megoldást kényszerítsünk ki, mivel mindannyian fizetjük a koncessziós havidíjat, amiért cserébe nem kapjuk meg a nekünk járó műsorszolgáltatást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Kiss Róbert 2018. 05. 25., p - 10:01
Célravezető lenne a cikkben közzétenni a felügyelőtanács e-mail címét, illetve egy nyilvános petíciót létrehozni pl a CitizenGO, vagy a hasonló kezdeményezéstámogató platformok valamelyikén.Leányálom ugyanis abban reménykedni, hogy majd valaki - miután letöltötte a PDF dokumentumot - Wordbe konvertálja, hogy saját adataira cserélhesse Őry Péter nevét és címét, majd kinyomtassa, borítékolja és elmenjen vele a postára.