2019. február 8., 20:11

Orvosok 150 ezer eurós csalása – nem létező pácienseknek állítottak ki utalványokat

Rendőrségi források alapján a Topky.sk oldal számolt be arról a bűntényről, amelyet az egész ország területén követtek el orvosok és patikusok. A nyomozók végül 64 személyt vádoltak meg folyamatos bűnelkövetéssel, kiemelten súlyos bűncselekménnyel, csoportosan elkövetett csalással.

kenopenz.jpg

A rendőrség a közösségi oldalon tájékoztatott, hogy a Besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság három éven keresztül intenzíven nyomozott egy olyan bűncselekmény felderítésén, amely kiterjedt egész Szlovákiára. A hangyaszorgalmú munkájuk eredményeképp 64 személy ellen emeltek vádat.

Nemlétező páciensek

Az orvosok egészségügyi segédeszközökre írtak ki orvosi utalványokat írtak ki, amelyeket soha nem kaptak meg a páciensek, csupán a gyógyszertárak fizettették ki az egészségügyi pénztárakkal. Mindezt úgy, hogy a felhasznált személyeknek nem volt tudomásuk az ügyletekről, sőt néhány esetben halottak neveit is felhasználták.

A csoportosan elkövetett csalással az egészségpénztárnak 152 ezer eurós kára keletkezett. Várható, hogy szabadságelvonás és tevékenységük 10-15 éves tiltása lesz a büntetésük.

Orvosok és patikusok láncolata

A vádlottak 2010 és 2015 között két besztercebányai egészségügyi segédeszközöket forgalmazó céggel álltak kapcsolatban. A rendőrség még 2016-ban megkezdte a büntetőeljárást. Házkutatásokat, különböző helyiségeket vizsgáltak át. Mintegy 1500 tanút hallgattak ki, pácienseket és egészségügyi dolgozókat. Nyolcszáz személyről, akit meghallgattak volna kiderült, hogy már halottak, illetve pszichikailag nem voltak kihallgatható állapotban.

A tanúvallomások elemzése után, idén, január végén a nyomozó 64 személy ellen élt vádemelési javaslattal. Az eset nincs lezárva, tovább nyomoznak az ügyben. Jelenleg a nyomozati anyag mintegy 60 ezer oldalnyira terjed ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.