2019. június 8., 14:40

Oroszország véleménye az 1968-as megszállásról változatlan

Peter Pellegrini szlovák kormányfő, aki a héten Oroszországban járt, a közszolgálati televízió Szombati párbeszédek című vitaműsorában kifejtette, hogy Oroszország nem tervezi megváltoztatni a véleményét Csehszlovákia 1968-as megszállásával kapcsolatosan.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR
A miniszterelnök bírálta a sajtót, mert kész tényként tálalta azt a törvényjavaslatot, amelyet egy ellenzéki képviselő vetett fel és elfogadásra javasolt az orosz Dumának. Elmondta, hogy orosz partnere, Dmitrij Medvegyev kormányfő megnyugtatta, ennek a javaslatnak semmi köze az Orosz Föderáció hivatalos álláspontjához. Pellegreni hozzátette, Putyin elnök úgy reagált erre, hogy erről a törvényről még csak nem is hallott.

Oroszországban a két ország kapcsolatairól tárgyaltak. Pellegrini elmondta, hogy Szlovákia szeretne az Északi Áramlat 2 (Nord Stream 2) részesévé válni, de ehhez színvonalas infrastruktúrát kell felajánlania. A Pozsonyig tervezett szélesnyomtávú vasúti pálya kiépítésével kapcsolatban kifejtette, hogy Szlovákia nemcsak a gáz- és a kőolajvezeték szempontjából szeretne stratégiai fontosságú szerepet játszani, hanem a vasúti közlekedésben is meghatározó kíván lenni. Ezt az is indokolja, hogy a hajón szállított áru nagy része a vasúti teherforgalom révén jut el a végcélhoz. Ha Szlovákia kimarad ebből, más állam lép a helyére és ez gazdasági veszteséggel járna.

Pellegrini az ukrán-orosz viszonnyal kapcsolatos kérdésre kitérően válaszolt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azt szeretné, ha Szlovákiától keletre béke és nyugalom honolna. Az Oroszország elleni szankciókról szólva elmondta, hogy ez a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon is szóba került és bár tiszteletben tartja az EU álláspontját, nem gondolja, hogy a szankciók bárkinek is segítenének.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.