A parlament nem választotta meg az alkotmánybíró-jelöltjeit

ma7 | TASR 2019. február 12., 18:14

A parlament nem választotta meg az alkotmánybíró-jelöltjeit. Egyetlen jelölt sem szerzett elegendő támogatást. A szavazást csütörtökön 11:00 órakor ismétlik meg. Ezt a képviselők jelentették be a parlament 40. ülésének a 9. napja végén.

Fotó: TASR

A képviselők nyilvánosan szavaztak, de ezt a Smer-SD elutasította, és a párt tagjai üres szavazólapokat adtak le. A nyilvános szavazást a képviselők még a választás előtt megszavazták. A Most-Híd támogatta a nyilvános szavazást, és az SNS is azt nyilatkozta korábban, hogy nincs ezzel problémája.

Robert Fico bírálta a Most-Híd pártot, mivel Bugár Béla pártelnök kijelentette, hogy a választáson nem fogják őt támogatni. Fico végül visszavonta az alkotmánybíró-választáson való indulását, és azt mondta, hogy ha az ellenzék a Most-Híd segítségével fogja megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket a parlamentben, az a koalíciós szerződés megsértését fogja jelenteni, és ennek komoly következményei lesznek a kormány működésére nézve.

A képviselőknek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

A kormányfő másként látja

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő meg van róla győződve, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazásnak titkosnak kellett volna lennie, és nem tetszik neki, hogy a képviselők a nyilvános szavazás mellett döntöttek. Ezt a kormány nagyrőcei kihelyezett ülése után közölte a kormányfő a TASR-rel.

A vegyespárt és az ígéretek

A Most-Híd azt szeretné, ha sikerülne megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket. A legjobb az lenne, ha mind a 18-at megválasztanák, de az is sikernek számítana, ha csak annyi jelöltet választanának meg, amennyi lehetővé tenné az alkotmánybíróság további működését. Ezt Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője közölte a TASR-rel.

Az, hogy a szavazás első fordulójában egyetlen jelöltet sem választottak meg, szerinte lehetőséget ad a további tárgyalásokra. „Tárgyalni kell. Mi betartottuk, amit ígértünk, mindenki szabadon választhatott. Most arról fogunk tárgyalni, hogy mit lehet tenni a jelöltek megválasztása érdekében” – közölte.

0 HOZZÁSZÓLÁS