magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2018. május 1., 14:30

Normalizálás vagy politikai tisztogatás a szlovák közmédiában?

Tovább folytatódik a válság a szlovák közszolgálati rádióban és televízióban. Az utóbbi hónapokban újabb szerkesztőknek mondtak fel, némelyek pedig önszántukból döntöttek úgy, hogy tovább már nem dolgoznak a közmédiában.

201802151952370.budova-rtvs-ilu-.jpg

A közszolgálati médium vezetésének állítólagos fenyegetéseiről több forrás is szól – persze névtelenül. Az ok a szerkesztők nyílt levele, amelyben közvetve az RTVS hírigazgatóját, Vahram Chuguryant bírálták.

Április végén az RTVS újabb négy külsős televíziós szerkesztőnek mondott fel. Egyikük szerint a főnöke négyszemközt bevallotta, hogy a felmondás nem hivatalos oka, hogy aláírta az RTVS-ben uralkodó barátságtalan légkört bíráló nyílt levelet.

Összevonja szemöldökét a Transparency International is

A Pravda napilap szerint a Transparency International Slovensko (TIS) is aggodalommal figyeli az RTVS új vezetésének lépéseit és viszonyát azokhoz az újságíróhoz, akik az utóbbi években a nézettség és a híradás minőségi növekedésének a részesei voltak. A lap szerint Jaroslav Rezník vezérigazgatót arra szólította fel a Transparency, hogy állítsa le a szerkesztők elbocsátását, és barátságosabban viszonyuljon azokhoz az újságírókhoz, akiket nyugtalanítanak a szerkesztőségben végbemenő változások.

A hazaiak sem maradnak szótlanok

Viera Dubačová független ellenzéki képviselő, a parlament médiatanácsának tagja az ügy kapcsán rendkívüli bizottsági ülés összehívását is szorgalmazza. Jaroslav Rezník vezérigazgató a Pravda szerint kijelentette, továbbra is a belső kapacitásokat fogja erősíteni, mivel úgy véli, hogy a belső munkaerők lojálisabbak az intézménnyel szemben, mint a külsősök.

Nem hagyja hidegen a közszolgálati újságírás sorsa a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karát sem, ahol már több mint hatvan éve folyik újságíróképzés.

„Ahogy a múltban, úgy most is kulcsfontosságúnak tartjuk a szólás- és sajtószabadságot, amely nemcsak az akadémiai munka elválaszthatatlan része, hanem a demokratikus társadalom életéé is” – idézi az Aktuality.sk portál a kar közleményét, amely szerint a kar rendkívül fontosnak tartja a független közszolgálati média létét. „Ezért is meggyőződésünk, hogy hasznos lenne folytatni azt a munkát, amely az RTVS híradását a legmegbízhatóbbá tette Szlovákiában” – vélekednek a kar képviselői közleményükben.

All for RTVS

Štefan Hríb a .týždeň főszerkesztője szerint az RTVS nem minőségi közszolgálati intézmény, nem volt az Václav Mika idejében sem – inkább csak tűrhető és gyakran túl drága kereskedelmi televízió, mintsem bátor és emellett elismert koncessziós szolgáltató. Hiányzott az oknyomozzó újságírás, hiányzott a cseh televízió Riportereinek egészséges szemtelensége, hiányzott bárminemű ügy, amit a többi médium idézhetett volna.

A kormányfélrelépések bírálat pedig olyan finom volt, hogy szinte nem is volt, állítja Hríb, aki szerint azonban az kétségkívül Mika idejének előnyére írható, hogy a hatalom kiszolgálásában nem akart olyan messzire menni, hogy egy további szolga legyen csupán – mint Kubiš Mečiar idején vagy Hreha Fico idejében.

Hríb szerint azonban Rezníknek ezzel végképp nincsenek gondjai, hiszen mindig is a hatalom kiszolgálója volt. Így van beállítva, és így is tett – Mečiar, Dzurinda vagy Fico idejében is. Csakhogy most ez az önbecsülés nélküli ember, pályafutása során először számos olyan újságíróba ütközött, akiknek van önbecsülésük, s mindemellett szolidaritást tanúsítanak Ján és Martina mellett, és értik, hogy Kuciak cikkei ennek a hatalomnak a maffiajellegét fedték fel, ezért merrnek nyíltan tiltakozni a híradás újabb normalizálása ellen. Mert ők is jobb országban akarnak élni, állítja Hríb. 

Az elbocsátott szerkesztő: Nem vártam, hogy ilyen durva módon szabadulnak meg tőlem

Kristián Čekovský, a legutóbb elbocsátott külsős szerkesztők egyike a Denník N portálnak úgy nyilatkozott: meggyőződése, hogy esetében is csak azoknak a riportereknek a megnyirbálásáról van szó, akik kritikusak a vezetéssel szemben.

„Tudják, hogy nem a kiabáló kisebbség vagyunk, hanem hogy többségben vagyunk, ezért akarnak bennünket meggyengíteni és néhányunkat eltávolítani” – mondta.  Azt állítja, a munkájával szemben sohasem merültek fel kifogások, s hogy távozásakor a főnöke közvetve elismerte, annak, hogy nem hosszabbították meg a szerződését, a nem hivatalos oka az volt, hogy ő s aláírta a tiltakozó levelet. Sajnálja, de „minden akció reakciót szül” – mondta búcsúzóul a főnöke.

Čekovský, aki 2010-től gyakorlatilag napi szinte dolgozott az RTVS-nek, azt mondja, többször is kérte a belső szerződést, ám a külső szerződések előnyösebbek a munkaadónak. Azt állítja, ő személy szerint nem tud arról, hogy esetleg az bármely politikusnak szúrná a szemét valamelyik riportja, azt meg egyenesen sértőnek tartja, hogy a volt főszerkesztője a közösségi oldalán azt kifogásota, hogy a nyílt levél aláírói (köztük ő is) politikailag elkötelezettek, hiszen az írásai alapján senki sem vethet ilyesmit a szemére.

Az elbocsátott szerkesztő szerint nem sok jó várható a elkövetkezőkben az RTVS háza táján. Rezník projektjétől előrelépést vártak, ám egy év alatt semmit sem mutatott fel. Az RTVS vezetése és a híradás nagyon távol áll a szakmaiságtól.

Olyan emberekről van szó, akik tíz évvel ezelőtt dolgoztak a televízióban vagy a rádióban, és most úgy akarnak dolgozni, mint akkor. Ami teljességgel fékezi az előrelépést –  vélekedik a közszolgálati telerádió nemrégiben elbocsátott szerkesztője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.