Német nyomozók jönnek kihallgatni az emberrablási ügy tanúit - VIDEÓ

ma7 | TASR 2019. február 11., 12:51

Német nyomozók látogatnak kedden (2. 12.) Szlovákiába a Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó Berlinből való elrablásával összefüggésben tervezett tanúkihallgatások miatt. Ezt az információt a Pozsonyi Kerületi Ügyészség erősítette meg.

Trinh Xuan Thanh rendőrök kíséretében Fotó: archívum

Matej Izakovičnak, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint 2019. február 12. és 14. között 14 tanú kihallgatására kerül sor. Ezen a pozsonyi kerületi ügyész jóváhagyásával két magas beosztású, német felügyelő is részt vesz majd.
Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a nemzetközi jogi segítségnyújtás keretében Szlovákiában a büntetőeljárás további eljárási aktusait tervezik végrehajtani.

„Tekintettel arra, hogy a nyomozás a Német Szövetségi Köztársaságban folyik, a tervezett eljárással kapcsolatban nem adhatunk bővebb tájékoztatást, az érintett német szerveket ajánlott megszólítani” – tette hozzá a szóvivő.

Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és az ottani kommunista párt egyik tisztviselőjét 2017 júliusában hurcolhatták Berlinből Vietnamba. Az illető politikai menedékjogért folyamodott Németországban, és hatósági védettséget élvezett. A német hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy Vietnam megsértette-e a nemzetközi jogot. Az emberrablás szlovák szálával is foglalkoznak, beleértve a szlovák kormánygép lehetséges felhasználását is.

A videón látható, hogy Trinh Xuan Thanh 2016-ban  Frank-Walter Steinmeier német államfővel is találkozott.

0 HOZZÁSZÓLÁS