2019. április 9., 18:31

Nem született döntés Kotleba pártjának feloszlatásáról

Marian Kotleba vezette szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko ĽSNS) szimpatizánsainak tüntetése pártjuk feloszlatása ellen a nap folyamán igazi attrakcióvá vált Pozsonyban. A demonstráción több százan vettek részt.

ko5.jpg
Médialapozó
Fotó: Radi Anita

Az ĽSNS párt feloszlatásról szóló javaslatot Jaromír Čižnár főügyész még 2017 májusában terjesztette be. A Kotleba-féle párt sorsáról ma egy öttagú testület volt hivatott dönteni Jana Zemková elnöklete alatt. Az késő délutánra elhúzódott tárgyalások viszont nem hoztak komolyabb eredményt: a bíróság nem döntött Kotlebáék pártjának feloszlatásáról, a tárgyalást április 29-re elnapolták. 

Reggeltől tüntetnek

A párt szimpatizánsai a kora reggeli órákban a pozsonyi vasútállomásról a Legfelsőbb Bíróság épülete elé vonultak, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a Mi Szlovákiánk Néppárt feloszlatása ellen. A keddi nap folyamán így rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított a pozsonyi rendőrség az érintett tereken az Óvárosban.

Reggel 9 óra után a Legfelsőbb Bíróság épületébe megérkezett Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt pártelnöke, továbbá a ĽSNS képviselői: Stanislav Mizík, Milan Mazurek és Milan Uhrík is. A pártot három ügyvéd képviselte, név szerint Radovan Hrádek, aki egyben alkotmánybíró jelölt is, továbbá Tomáš Rosina és Peter Kubka ügyvédek.

Fotó: Radi Anita

A kint tüntető tömeg később átvonult a Főügyészség épülete elé, ahol a már több száz résztvevőt is számoló csoport elfoglalta az épület előtti főútvonalat. A tüntetők piros szalaggal a karjaikon, és a pártra jellemző zöld uniformisban jelentek meg, kezeikben Szlovákia zászlajával, és a Mi Szlovákiánk Néppárt logóját ábrázoló transzparensekkel. A párt szimpatizánsai között minden korosztály megtalálható volt: fiataloktól egészen a nyugdíjas korosztályig, teljes családokat is látni lehetett, akik gyerekeikkel vonultak ki.

Az út mellett egy pódiumot állítottak fel, ahol a tüntetésre meghívott szónokok és a párt képviselőinek beszédei hangzottak el, énekesek előadásaival színesítve. A tömeget az sem zavarta különösebben, hogy villamosok haladnak át ezen a frekventált útvonalon, amelyeket még miattuk sem állítottak le, de így is probléma nélkül körbevették az épület bejáratát, majd egész késő délutánig itt maradtak. A tömeg két sávot alkotott a főügyészség épületénél. Az ügyészség bejárata előtt álló csoport mindvégig a „politikai megrendelés” feliratú transzparenst tartotta maga előtt.

Vádak

A mai bíróságon idézetek hangzottak el Kotleba pártjának ún. „Tíz pont Szlovákia számára” nevezetű programjából, amelyben többek között azt ígérik, hogy megakadályozzák a „ferde hajlamúak” (vagyis homoszexuálisok) számára a gyerekeket adoptálását.

Kotlebáék ellenben bizonyítani akarták, hogy pártjuk nem szélsőséges. Ezt többek között Marian Kotleba diploma munkájával akarták igazolni, amely a közbiztonsági szolgálat alternatív módjait mutatja be. Ezen kívül a párt ismertette azon törvényjavaslatait, amelyeket más kormányzati- és ellenzéki képviselők is támogattak.

Kotlebáék szerint az ellenük felhozott vád „politikai indíttatású”. Ennek bizonyítéka a Legfelsőbb Bíróság bírójának, Štefan Harabinnak videója, melyben a párt feloszlatásáról szóló javaslatról nyilatkozik. Továbbá ezt támasszák alá Andrej Kiska köztársasági elnök, és Andrej Danko, az SNS pártelnökének kijelentései is (Danko a Kotleba-féle párt megszüntetését ígérte).

Romaellenes intézkedések bevezetését hirdették

A vád szerint Kotleba pártja „gyűlöletkeltő és pogromista hangulatokat szít”. Külön hangsúlyozták a párt roma kisebbség ellen irányuló rétorikáját. Az ĽSNS tagjai többször is hangoztatták, hogy a „roma paraziták” és „roma bűnözés” ellen akarnak intézkedéseket bevezetni, és visszaállítani a rendet az általuk fekete lyukaknak nevezett részeken és a roma telepeken. Nyilatkozataik rasszizmusról és xenofóbiáról tesznek tanúbizonyságot – véli az ügyészség. 

Elhangzott továbbá, hogy a roma kisebbség tagjainak eme általánosítása fajgyűlöletnek minősül, és az egyenlőség elvét sérti. Radovan Hrádek, Kotlebáék védőügyvédje azzal érvelt, hogy maga a Smer-SD pártja két éve hasonló intézkedések bevezetését tervezte, amikor arról beszélt, hogy „rendet akar tenni a roma telepeken”.

Fotó: Radi Anita

Robert Kaliňák egykori belügyminiszter ugyancsak elmondta, hogy több járőrt szeretne küldeni a roma telepekre, mivel ezeken a helyeken virágoznak a kisebb súlyú bűncselekmények. Hrádek ezen kívül a roma bűnügy pontos statisztikáinak bemutatását is követelte, hisz szerinte csak ez tudna igazságot szolgáltatni. Szlovákiában azonban tilos a faji- vagy etnikai alapú statisztikák vezetése.

Nemzetőrség bevezetése, járőrözés a vonatokon

Az ügyészség elfogadhatatlannak tekinti a nemzetőrség létrehozását is, amit Kotlebáék követeltek. Említésre kerültek a párt önjelölt járőrözései a vonatokon, amikor is jellegzetes zöld uniformisukban és a párt logójával járták a szerelvényeket, amit a főügyészség törvényellenesnek minősít. Hasonlóképpen törvénybe ütköző a „Na stráž” (Őrségbe!) köszöntési formula, amelyet a párt hívei használnak, és a Tiso-féle Szlovák Állam iránti szimpátiákra reflektál.

Kotleba válasza

Marián Kotleba pártelnök csalódottságát fejezte ki annak kapcsán, hogy a pártjuk feloszlatásáról szóló javaslat fő beterjesztője - Jaromír Čižnár, meg sem jelent a mai tárgyaláson. Helyette a főügyészség három ügyésze ült a teremben. Kotleba elmondta, hogy még mindig nem világos a számára, miért tartják veszélyesnek az ĽSNS pártját, és miben veszélyezteti a párt az alkotmányt. Elutasította azon állításokat, miszerint diszkriminálná az embereket. Nemzetiségtől- és világnézettől függetlenül mindenkinek segíteni akar - állítja.

Hangos tüntetések a főügyészség előtt

A Főügyészség épülete előtt ma összegyűlt tömeg többször is hangosan skandálta a „Hanba” (szégyen), illetve a „Slobodu si nedáme” (nem adjuk a szabadságunkat) szavakat. A fellépő szónokok hangsúlyozták, hogy a mai demokratikus társadalom értékvesztett lett, és totalitarianizmus kezd eluralkodni, amelyet önkényuralmi eszközöket és módszereket alkalmazó kormány jellemez. A hagyományos család letűnőben van, és olyan törvények kezdnek érvényesülni, amelyek üldözik és börtönbe vetik azokat, akik ki merik mondani az igazságot.

A demonstráción hangsúlyozták, nem fogják hagyni, hogy Szlovákia idegen (nyugati) kezekre kerüljön. Nem engedik, hogy a liberális nézeteket képviselők győzelmet arassanak a hazafiak felett, és ezzel a hagyományos családot és keresztény értékeket eltiporják.

Kotlebáék tüntetésén fellépett a Csehországból érkező Tomáš Vandas is, aki a már feloszlatott Szociális Igazságosság Munkáspárt (DSSS) pártelnöke. Vandas Zuzana Čaputovát is kritikus szavakkal illette, akit véleménye szerint „a pozsonyi kávéház teremtett”, és csupán egy bábunak számít. A cseh szónok hangsúlyozta továbbá, hogy nem engednek az iszlamizációnak, és támogatják a migránsok kiutasítását: „Ez a mi földünk, és miénk kell, hogy maradjon” - kiáltotta.

Milan Uhrík, a párt parlamenti képviselője a kint összegyűlt tömeg számára ismertette az ĽSNS ellen felhozott vádakat. Továbbá kritizálta a nyugati kultúra térhódítását Szlovákiában, amit azon szemléltetett, hogy a szlovák fiatalok mai példaképei mindenféle feketebőrű rapperek lettek az MTV-ről.

Az egyes szónokok ugyancsak negatívan értékelték a „nyugat-barát” Andrej Kiska leköszönő elnököt, illetve Miroslav Lajčák külügyminiszter ellen is felszólaltak, aki véleményük szerint nem a szlovákok érdekeket képviseli külföldön. A tömeg 15.00 óra után feloszlott, de a tárgyalások egészen késő délutánig folytatódtak. 

ko5.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék