2019. április 3., 08:19

Most már biztos: Kiska pártot alapít

A szociális hálón, egy videóban ma reggel jelentette be a hivatali ideje végén járó köztársasági elnök, Andrej Kiska, hogy pártot alapít.

Andrej Kiska
Fotó: TASR
Szlovákiának változásra van szüksége. Ezeket a választásokat megnyertük. Most a parlamenti választásokat kell megnyernünk. Ezért politikai pártot alapítok. Össze akarom kötni a tisztességes és készséges embereket és jobbá tenni országunkat”

– mondta az elnök.

Mint hozzátette, a köztársasági elnöknek mindig pártokon felül kell állnia. Minden további elképzelését mandátuma június 17-ei lejárta után tárja a közvélemény elé.

Két éve még mást mondott

Kiska pártalapítási ambíciói már régóta találgatások tárgyát képezték a szlovákiai közéletben, holott szinte napra pontosan két éve ő maga jelentette be, hogy nincs ilyen szándéka és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem. Kiska akkoriban botrányba keveredett: kiderült róla, hogy állami költségen több százezer eurós, államfői teendőihez nem kapcsolódó repülőutakat tett.

Bár Kiska nem árult el több konkrétumot, a majdani párt lehetséges nevére utalhat a távozó államfő új weboldalának címe és hashtagja, a #jenasviac (többenvagyunk).

A pozsonyi sajtóban korábban nemcsak Kiska pártalapításáról voltak találgatások, a lehetőségek között felmerült az, hogy távozása után beléphet valamelyik nemrégiben alapított liberális pártba vagy összefoghatja őket. Az egyik ilyen párt a Progresszív Szlovákia, amelyiknek jelöltjeként Čaputová indult az államfőválasztáson. Ennek a pártnak fél évvel ezelőtt még alig volt kimutatható a támogatottsága, s az egyik e heti felmérésben az szerepelt, hogy a másik hasonló, Együtt (Spolu) nevű minipárttal választási koalícióra lépve a legerősebb lenne a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) után.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.