Most-Híd: Az ENSZ migrációs nyilatkozata nem sérti Szlovákia szuverenitását

ma7 | TASR 2018. november 07., 15:30

Most-Híd szerint az ENSZ migrációs egyezménye nem sérti Szlovákia szuverenitását, ezért a párt nem tartja szükségesnek a paktum elutasítását, ahogyan azt koalíciós partnere, az SNS szorgalmazta.

Fotó: Tasr

A Most-Híd szerint helyénvaló az elővigyázatosság ebben az esetben, de nincs értelme riadalmat kelteni a polgárok körében. Ezért egyetért a külügyminisztérium álláspontjával, amelynek vezetője, Miroslav Lajčák (Smer-SD) dezinformáció nélküli párbeszédre szólította fel a feleket, és kifejezte reményét, hogy Szlovákia úgy fog viselkedni, mint egy „normális és felelős ország”.

Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője szerint az ominózus ENSZ egyezményt a politikai pártoknak nem kellene rémhírterjesztéssel olcsó politikai haszonszerzésre használniuk. Ezt a Most-Híd elutasítja. Az egyezmény szerinte megfelelő teret kínál a konstruktív párbeszédre mind a nemzetközi közösségben, mind Szlovákiában, mind a koalíción belül.

Az egyezményt az SNS kritizálta, azt szerette volna elérni, hogy annak kockázataival ne csak a külügyi tárca foglalkozzon, hanem a koalíció és az ellenzéki pártok is. Érvelésük szerint az egyezményben legalább száz kötelezettség van megfogalmazva, és azok érvényesítésére különböző módokat fogalmaz meg, annak ellenére, hogy nem kötelező érvényűnek próbálja magát mutatni.

Lajčák a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az ENSZ migrációs egyezménye csupán politikai nyilatkozat, ami semmire nem kötelezi a tagországokat, és a migrációs politikát a tagországok hatáskörében hagyja. Szerinte az egyezmény nem jelenti ki, hogy a migráció emberi alapjog, és nincs különbség a legális és illegális migráció között.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő biztosította a polgárokat, hogy Szlovákia nem változtat eddigi migrációs álláspontján. Állítása szerint az általa vezetett kormány semmi olyat nem tesz, ami veszélyeztetné Szlovákia biztonságát és szuverenitását.

Képgalériánk:
A hálózat m(M)ost Híd Fotó: Tasr

0 HOZZÁSZÓLÁS