Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

ma7 | TASR 2019. október 23., 20:43

Ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága a Marián Kočnerral folytatott állítólagos üzenetváltásai miatt – erősítette meg a TASR-nek Veronika Müller, a Bírói Tanács szóvivője.

Monika Jankovská Fotó: TASR

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte bírói kötelességeinek megszegése miatt.

A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak.

Jankovská nemrég még a Smer-SD igazságügyi államtitkára volt, azután mondott le, hogy a média közölte, kapcsolatban állhatott Marián Kočnerral, aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkoltatása miatt emeltek vádat.

Jankovská és Marián Kočner állítólagos üzenetváltásaiból az derül ki, hogy megpróbálták befolyásolni a Markíza-váltók ügyében a bírókat, amikor az ügyet még polgári peres eljárás keretében tárgyalták. A polgári peres eljárást akkor szüntették meg, amikor Marian Kočner és Pavol Rusko ellen váltóhamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vádat emeltek.

Jankovská kétségbe vonja a nyilvánosságra került üzenetek hitelességét.

FRISSÍTÉS: Gál Gábor igazságügyi miniszter üdvözölte, hogy ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága – tájékoztatta a TASR-t Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztérium szóvivője. A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte hétfőn. „Örülök, hogy máris megszületett az első döntés, és remélem, a többi javaslatom – a fegyelmi eljárásokkal és a törvényalkotással kapcsolatosak is – meghallgatásra találnak, hogy megtisztítsuk az igazságszolgáltatást, amire most különösen nagy szükség van” – mondta Gál. A miniszter emlékeztetett, a bírói kötelességek megszegése miatt indult fegyelmi eljárás Jankovská ellen. „A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak” – tette hozzá Gál.
0 HOZZÁSZÓLÁS