2019. április 18., 07:23

Módosulhat a büntető törvénykönyv

A házi őrizet néhány bűncselekmény esetében is elrendelhető lesz, több ügyben is dönthetnek majd az egyes bírók, az életfogytiglanra ítéltek előtt pedig megnyílik a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége.

201612170938580.TERHESTORVENY_1-2.jpg

Mindez a büntető törvénykönyv módosító javaslatából következik, melyet szerdai ülésén hagyott jóvá a kormány a jogalkotási tanács észrevételeivel együtt.

Denisa Gerši, az igazságügyi minisztérium sajtóosztályának munkatársa elmondta: az európai irányelv alkalmazását követően

az életfogytiglanra ítéltek 25 letöltött év után kérvényezhetik majd a feltételes szabadlábra helyezésüket.

A javaslat értelmében a jövőben gyakrabban alkalmaznák a büntetőeljárások keretében a videokonferenciák eszközét. A fogvatartottak már most is részt vehetnek a tárgyalásokon ilyen módon.
A társadalmi igényekre reagálva bevezetnék az egészségügyi dokumentáció hamisításának és módosításának bűncselekményét.

A javaslat értelmében kiterjesztenék az elektromos karperec használatát is.

Házi őrizet eszerint már nemcsak a legfeljebb öt év szabadságvesztéssel büntethető vétségek esetén lenne elrendelhető, hanem olyan bűncselekmények esetében is, amelyek négytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

A javaslat erősítené az egyes bírók hatáskörét is, akik olyan bűnügyekben is ítélkezhetnének, amelyek legfeljebb 12 év szabadságvesztéssel büntethetők.

A módosítás az Európai Parlament vonatkozó irányelveit követve kibővítené az Európai Unió pénzügyi érdekeinek károsításával, valamint a dohányáruval való illegális kereskedelemmel összefüggő bűncselekmények listáját.

Amennyiben a büntető törvénykönyv módosítását elfogadják, a változások 2019. augusztus 1-vel lépnek hatályba.

Megosztás
Címkék