2019. május 6., 20:00

Minden Nyitra megyei fennhatóságú intézményben járjon az üdülési utalvány

Május 6-án tartotta meg 12. rendes ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. A megye magyarlakta térségeit is érintő fontos döntésekről és frakciójuk javaslatairól Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője tájékoztatta portálunkat.

Júniusi Nyitra megyei ülés
Fotó: Archívfelvétel
Pályázást egyszerűsítő MKP-s módosító javaslat

Tavaly dőlt el, hogy a továbbiakban csak a megye ügyfélkapuján át lehet pályázatokat benyújtani a megyei támogatásokért. A pályázatok benyújtóit ezután átirányítják az eSlovensko.sk állami rendszerbe. Ehhez szükség van az elektronikus személyazonossági igazolványra és az elektronikus aláírásra.  Az utóbbi fél évben a Nyitra megyei MKP-s frakció komoly információs kampányt folytatott annak érdekében, hogy az általuk javasolt módosítást követően azon szervezetek elnökei is tudjanak pályázni, akik sem elektronikus személyivel, sem elektronikus aláírással nem rendelkeznek.

„A pályázatok benyújtási formáját illetően elmentünk egy kompromisszum irányába, amelyet belefoglaltak volna az új szabályzatba. Csakhogy a megyei hivatalunk utólag azt is kérte, hogy a vonatkozó szerződések aláírása is kizárólag elektronikus személyivel és elektronikus aláírással történjen. Mivel ezt elfogadhatatlannak tartottuk, ezért frakciónk nevében, az elektronikus személyivel és aláírással nem rendelkező pályázók érdekében azt javasoltuk, hogy a megyei hivatal vonja vissza az egész anyagot teljes átdolgozásra“ - magyarázta Farkas Iván.

Azt kérték, hogy a júniusi testületi ülésre benyújtandó, átdolgozott anyag szerint a szerződések aláírásánál már ne legyen kötelező az elektronikus aláírás  – maradjon meg a hagyományos aláírási mód, hiszen e feladat senkire sem ruházható át. „Kompromisszumos megoldásként a pályázat benyújtásánál támogatjuk, hogy az elektronikus személyivel és aláírással nem rendelkező pályázó a pályázat benyújtásával maga helyett megbízhasson más személyt – az illetékes polgármestert vagy e feladatot átvállaló hivatalnokot“- tette hozzá.

Hitelfelvétel útfelújításra és iskolákat érintő döntések

A megyei önkormányzat hétfőn jóváhagyta a megyei hivatal javaslatát is. A másodosztályú megyei utak felújítására, 15 millió eurós, kormány által garantált, kamatmentes kölcsönt vehet fel Nyitra megye. Azzal a feltétellel, hogy a megye területén található, legrosszabb állapotban levő útszakaszok újuljanak meg. „Azt, hogy melyik útszakaszokat újítjuk majd fel, szintén a június 24-i ülésünkön határozzuk meg.“

Az Intergrált Regionális Operatív Program (IROP)  segítségével  további megyei fenntartású szakközépiskolák szakképzésének minőségét   szeretnék javítani. „Azok között szerepel a kétnyelvű vágsellyei Összevont Középiskola 900 ezer eurós pályázata is, amely összegből a fenntartónak 5 százalékos önrészt kell kifizetnie“ - árulta el a továbbiakban.

Egy másik testületi döntésük értelmében az illetékes tárcának javasolták, hogy a muzslai székhelyű Papp Katalin Művészeti Magániskola nyithasson másodfokú, vagyis középiskolásoknak szánt képzést. „Az országos oktatási intézményhálózatba történő besorolási kérelemhez ugyanis csatolni kell a megye támogató véleményét az iskola szolgáltatásainak kibővítésére.”

Közlekedési hálózatok egybehangolása uniós pénzből

Nagyon fontos lépésként Nyitra megye csatlakozott egy 2,5 millió euró értékű, uniós projekthez, amely optimalizálná az EU területén levő, magasabb rendű közlekedési hálózatokat – a vízi, illetve vasúti utakat, európai szintű korridorokat hangolná össze.

„Ennek keretében a teherszállítás szempontjából a vízi utakat és a vasúti folyosókat hangolnák össze Hamburgtól Budapestig, illetve a közutakat Német-, Cseh- és Magyarország, valamint Szlovákia között. Szükség szerint azokat integrálnák. Megyénk területén e szempontból két fontos csomópont, Komárom és Párkány adottságait vizsgálják majd, illetve uniós támogatásból mindkét helyen fejlesztésekre kerülhet sor“ - ecsetelte a projekt nyújtotta előnyöket.

Igazgatói pályázatról és utazási utalványokról

A megyei önkormányzat ma arról is döntött, hogy a megyei fenntartású Érsekújvári Regionális Művelődési Központ kapcsán ki kell írni a 2. igazgatói pályázatot. „A korábbi botrányos igazgató-leváltás után 1. körben kiírt igazgatói pályázat sikertelennek bizonyult, ezért vált szükségessé az újabb pályázat kiírása. A pályázati feltételek majd felkerülnek Nyitra megye honlapjára: www.unsk.sk.“

Végül az MKP megyei frakciója azt is javasolta, hogy ne csak a törvény által kötelezetten, 49 vagy annál több alkalmazottal működő megyei fennhatóságú oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi intézmények dolgozói kapják meg az államilag támogatott üdülési utalványokat, hanem a diszkrimináció elkerülése végett a 49-nél kevesebb dolgozóval működők is.

„Ma a megyei testület azt hagyta jóvá, hogy e javaslatunknak megvizsgálja a pénzügyi hátterét. Ha meglesznek a szükséges anyagiak, akkor vélhetően sor kerülhet e lépésre. Ennek kapcsán hangsúlyoznám: elfogadtuk a 2018-es év gazdasági zárszámadását, s kiderült, hogy a megye gazdálkodása során 9,6 millió eurós többlet jött létre, további 6 millió eurón felüli összeg pedig a pénzügyi tranzakciókból származik. Mivel e bő 16 millió euró bekerül a megye tartalékalapjába, frakciónk úgy látja, hogy jutna pénz e javaslatunk megvalósítására“ - zárta tájékoztatását az MKP-s frakcióvezető.

Megosztás
Címkék