Migrációs mizéria

ma7 | TASR 2018. november 08., 18:20

Miroslav Lajčák külügyminiszter megvitatja a parlamenti képviselőkkel a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás ellen emelt kifogásaikat. Erről Peter Pellegrini kormányfő tájékoztatott csütörtökön, reagálva az ellenzéki SaS felhívására, melyben felszólították a miniszterelnököt, hogy tiltsa meg Lajčáknak a dokumentum aláírását.

Fotó: TASR

A kormányfő ismét biztosította az állampolgárokat, hogy Szlovákia nem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján. Hozzátette: az általa vezetett kormány semmi esetre sem fog semmi olyat jóváhagyni, ami bármilyen módon veszélyeztetné vagy gyengítené a Szlovák Köztársaság biztonságát és szuverenitását. A kormány továbbra is elutasítja a kvótákat és a migránsok kötelező elosztását.

Az SaS és az SNS is egy parlamenti határozat mellett szállt síkra, amelynek alapján Szlovákia elutasítaná a megállapodást. A koalíciós Most-Híd párt szerint erre nincsen szükség.

Richard Sulík, az SaS vezetője a globális ENSZ-megállapodást veszélyesnek nevezte. Hozzátette: bár az egyezmény állítólag nem kötelező érvényű, 86-szor szerepel benne a kötelezettség szó.

„Még ha jogilag nem is érvényesíthető, szokásjogot vezet be, és később a jogilag kötelező érvényű dokumentumok alapjául szolgálhat. Ez az a bizonyos szalámitaktika – figyelmeztetett az ellenzéki politikus. - Az egész azon alapszik, hogy a migráció nagyobb lesz, nekünk pedig jobban kell kezelnünk azt. Egy szó sincs arról, hogy az egyes államoknak joguk van védekezni a migrációval szemben. A 16-os pontban 23 célt sorolnak fel, és azt írják, hogy mindegyik tartalmaz egy kötelezettséget, amelyhez egy egész sor intézkedés kötődik. Ha aláírjuk az egyezményt, teret adunk az erős politikai nyomásgyakorlásnak, és politikai síkon teljesítenünk is kell majd a vállalt kötelezettséget.”

Csak semmi elköteleződés

Az SNS azt javasolja, hogy a koalíciós partnerekkel és a többi politikai párttal való megegyezést követően a parlament fogadjon el egy határozatot, amelynek értelmében Szlovákia elutasítja a globális ENSZ-megállapodáshoz való csatlakozást, illetve ennek jóváhagyását. „A dokumentum több mint száz kötelezettséget tartalmaz az azt jóváhagyó tagállamok számára. Ha valamelyik ország elkötelezi magát mellette, teljesítenie is kellene ezeket” – jelentette ki Jaroslav Paška, az SNS első alelnöke. Hozzátette: a dokumentumot a párt ellentmondásosnak tartja.

Lajčák múlt héten többek között kijelentette, hogy a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás egy politikai dokumentum, amely semmire sem kötelezi a tagállamokat, és a migrációs politika alakítása továbbra is minden ország szuverén joga marad. A miniszter konstruktív, dezinformációktól mentes vitára szólított fel.

„Beszélhetünk erről a dokumentumról annyit, amennyit csak akarunk, de arról beszéljünk, mit tartalmaz, és mi a jelentősége, ne pedig olyan képtelenségekről, miszerint állítólag kötelezzük általa magunkat, hogy be kell fogadnunk x migránst és x száz eurót kell nekik fizetnünk havonta. Semmi sem áll távolabb az igazságtól, mint ezek a valótlanságok, melyeket egyesek aktívan terjesztenek” – jelentette ki Lajčák, aki szerint a dokumentumban nem szerepel, hogy a migráció emberi jog lenne, ahogy az sem, hogy nincs különbség legális és illegális bevándorlás között.

2016 szeptemberében 193 ENSZ-tagállam egyezett meg egy migrációs megállapodás elfogadásáról. A dokumentum szövegén 2017 áprilisában kezdtek el dolgozni. A 34 oldalas egyezmény célja, hogy segítsen jobban kezelni a migrációs folyamatokat, és megerősítse a migránsok jogait. A megállapodás hangsúlyozza az egyes országok szuverenitásának érinthetetlenségét, és azt, hogy joguk van önálló migrációs politikát folytatni.
0 HOZZÁSZÓLÁS